Österviksvägen 6

Yxlan, Norrtälje kommun Se på karta

825 000 kr

Bostadstyp
Tomt
Upplåtelseform
Äganderätt
Tomtarea
3 952 m²

Välkommen till drömmen om din alldeles egna skärgårdsidyll. Vi presenterar en exklusiv tomt som erbjuder det bästa av två världar: en perfekt belägen plats och ett förhandsbesked för att uppföra ditt drömboende. Nu har du chansen att förverkliga din vision på denna sällsynta pärla i skärgården.
Lugnet som omger fastigheten och den här delen av Yxlan är oslagbart! Ta med en vän och ge dig ut på någon av de många stigar som finns bara ett stenkast från huset eller ta med dig en kopp kaffe och slå dig ner på en klippa vid vattnet. Här är det lätt att trivas!

Jag vill passa på att berätta att på ängen nedanför tomten ordnar Yxlö byalag traditionsenligt midsommarfirande varje år. Gemyt!!
Likaså att båtplats kan finnas att hyra vid Yxlöviken som ligger cirka en kilometer bort via en stig vid bygdegården. Det finns en parkering vid bygdegården också.

Lite kuriosa om Yxlan:
I Stockholms norra skärgård, med Blidö som närmaste grannö tvärs över Blidösund, ligger Yxlan. Ön är långsmal och på nordspetsen ligger det idylliska samhället Köpmanholm. Bebyggelsen består dels av stora grosshandlarvillor med glasverandor och dels små röda stugor där lots- och tulltjänstemän bodde när farleden i Blidösund var pulsådern i yrkessjöfarten. August Strindberg har skrivit om platsen i ganska dystra tongångar, han kallade Köpmanholm för Skamsund och beskrev bland annat befolkningen med orden:
"På Skamsund däremot bodde folk av en mörkare art med hårdare öden. Myndigheterna där på ön, karantänmästarn och lotsåldermannen, voro härsklystna, hatfulla, hämndgiriga, två tyranner som ansett sig ha förfelat högre kallelser" .
Idag besöks Köpmanholm varje år av många gästande båtturister och Yxlan är populär inte minst för de vackra byarna på ön Kolsvik, Alsvik, Yxlö, Alsvassen, Vagnsunda.
Det bor drygt 300 personer året runt på ön. Som på de flesta öar finns också många fritidshus och sommartid ökar befolkningen rejält. Skolan ligger i Köpmanholm och det finns en välutrustad bygdegård i Yxlö som är tillgänglig för uthyrning. På nordöstra sidan av Yxlan ligger ett bad där man ser ut mot fria havet över Gräsköfjärden. I Köpmanholm finns det också en kombinerad butik och servering som har öppet året runt.
Det finns en gästhamn med totalt 60 båtplatser, toaletter, duschar och bastu på Furusund. Och ett fint havsbad på Yxlans nordöstra sidan mot Gräsköfjärden

Läs mer hos mäklaren
Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Kontakta mäklaren

Jonas Ericsson

Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje
Mäklare Jonas Ericsson, Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje
+46760467712