Norra Vikens gård 405

Nordviken, Karlstads kommun Se på karta

22 000 000 kr

Bostadstyp
Gård utan jordbruk
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
15 rum
Boarea
486 m²
Tomtarea
31,1 ha
Byggår
1850
Antal besök
31 488
Dagar på Hemnet
17

Norra Vikens herrgård är nu till salu. Herrgårdens fantastiskt höga läge med åkrar ned mot Östra Örten är en plats många är bekanta med. Ca 25 minuter från Karlstad. 30 minuter till Hagfors flygplats. Herrgården på ca 500 kvm är renoverad 2005-2009 där gårdens gamla stil är återskapad. Till herrgården hör ca 31 ha varav 21 ha skog, 6 ha åkrar och 4 ha övrig mark samt två öar. Magnifik strandlinje. Välskött skogsparti av tall, gran och björk. Jakt i jaktvårdsområde om 3170 ha och fiskerätt i Östra Örtens FVOF. Läget är utomordentligt vackert med en pedantiskt skött parkanläggning. Den spritputsade tjänstebostaden med dubbelfalsat aluzink på tak från slutet av 1800-talet är ombyggd till 5 lägenheter. 2021 uppfördes ytterligare ett spritputsat dubbelgarage med två portar även det med dubbelfalsad aluzink på tak. Herrgårdens dubbelgarage med skiffertak från Glava med tre portar och lägenhet på övre plan.
---

Herrgården har under åren 2005-2009 genomgått en omfattande renovering. Herrgården har återställts till det ursprungliga, skiffertaket har plockats ned och återanvänts efter att undertak och läkt bytts, ny ramsågad träpanel, handblåsta glasfönster och handtillverkade träkarmar i gammal stil och synliga smidda spikar. Smågatsten och gårdsgrus samt välskötta gamla ekar och grönytor ger ett pampigt intryck. Invändigt har även herrgården renoverats i den ursprungliga stilen med kilsågade golv, handhyvlade tak, handsmidda spikar och handblåsta glasfönster samt stänkmålad lumppapp. Virket kommer från Åttersta såg.

---

Entreplanet består av stora härliga salonger i fil med vackra eldstäder i form av både vackra kakelugnar, funktionell vedspis och kamin i öppen spis. Rummen har med stil renoverats i äldre stil med en färgsättning som ger en helhet. Platsbyggt kök med finsnickeri från Arvika. Allt målat i äggoljetempra för att bevara materialet och lystern. Moderniserat kök med vitvaror från Miele. Tappkran förkolsyrat vatten, öl och vin från källaren. På entreplanet finns även ett lyxigt badrum med hörnbadkar med jacuzzi, bastu och utgång till skifferlagd uteplats.

Övre plan består av salonger och sovrum med trä- och parkettgolv och vackra kakelugnar. Dusch/wc-rum och dressingroom. Stor balkong med ljus och fri utsikt över åkrar, parkmiljö med pedantiskt skötta gräsytor och grusgångar samt en underbar vy ned mot sjön Östra Örten. En underbar plats!

Översta planet består av två-fyra sovrum, wc och gott om förrådsutrymmen såsom garderober och sidovindar.

Den omdränerade källardelen nås både in- och utifrån och inrymmer tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare, gott om förråd och pannrum där bergvärmepannan finns.

Dubbelgarage byggt 2008-2009 med värmegolv av klinker i hela planet. Tre Hörmann garageportar med fjärrstyrning. Eget pannrum med bergvärmepanna från Thermia och förråd med egen bred entre för att ta in trädgårdsmaskiner.
På loftet finns en modernt inredd lägenhet om 80 kvm med stort kök, dusch-wc-rum, tvättstuga och allrum/sovrum.

---

Den vackra tjänstebostaden byggd 1800-tal har ett appellerande yttre med vit spritputs, spröjsade fönster och dubbelfalsat aluzink på tak. Bostaden inrymmer idag upp till 5 lägenheter av varierande storlek. Flera detaljer såsom kakelugn och trägolv finns. Hyresintäkter vid fullt uthyrt ca 30.000 kr/mån exkl hushållsel. I byggnaden finns ett eget pannrum med två nyare bergvärmepannor från CTC.

I anslutning till tjänstebostaden finns ett nyligen uppfört lyxigt garage med klinkergolv med golvvärme, 3 fas. Lecagrund och vit spritputsad fasad. Dubbelfalsad aluzink som takläggning.

---

Ett stycke historia som går bak till 1850-talet då herrgården uppfördes av häradsdomaren Jonas Örtkvist. I slutet av 1890-talet inköptes herrgården av bruksdisponenten Carl Ferdinand Pettersson vid Stjernsfors massabruk nuvarande Uddeholm. Under 1940-1950 togs herrgården över av Herr Edsbäcker som moderniserade herrgården för att sedan 1961 togs herrgården över av nuvarande ägares far Nils

Läs mer hos mäklaren
SkandiaMäklarna Karlstad

Kontakta mäklaren

Tobias Mattsson

SkandiaMäklarna Karlstad
0703720293