Danska vägen 8

Örgryte, Göteborg Se på karta

Pris saknas

Visa bud
Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
22 rum
Boarea
610 m²
Biarea
156 m²
Tomtarea
3 378 m²
Byggår
1868
Driftkostnad
104 544 kr/år

Wilhelmsberg är en unik fastighet uppförd 1868 om totalt 766 kvm med 22 vackra rum i slottsliknande, mäktig nyrenässans med kolossalt vackra fasader, tinnar och torn. Byggnaden är ritad av arkitekt Victor von Gegerfelt, känd bland annat för att ha ritat Feskekörkan och det vackra Fröhuset i Trädgårdsföreningen. Intill ligger en garagebyggnad om 80 kvm för fyra bilar i anpassad byggnadsstil. Den parkliknande, friköpta tomten är på 3378 kvm. Byggnaden är välkänd med sitt attraktiva läge på solig södervänd tomt intill Örgryte gamla kyrka. Överlåtelsen sker i bolagsform.

Från smidesgrindarna slingrar sig den grusade vägen upp mellan de höga träden till parkeringen utanför garagebyggnaden. Platsen och byggnaden med parken runt omkring har en påtaglig kontinental känsla.

En bastant stentrappa med tidtypiska smiden välkomnar oss via vindskyddet in till första våningen och hallrummet. Här finns kapprum och gästtoalett samt hissen som tar oss till de fyra våningarna.

Salongen om 55 kvm och 3,7 meter i tak samt med ena kortsidans kolonner vid de välvda hörnen, massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris i mahogny och höga fotlister, ger den absoluta känslan av sal. Vackra stuckaturer och en mäktig öppen spis förstärker intrycken. De vackra glasade altandörrarna i väster, för tankarna till trevliga sommarkalas. Biblioteket ligger halvöppet i tornrummet med lika ekparkett och följsamma bokhyllor.

Kanske byggnadens signum, det ljussköna galleriet mellan salongen och matsalen, förbinder sällskapsrummen med varandra. Tre höga, mycket vackra, välvda fönsterpartier med spröjsade pardörrar till de tre balkongerna. Ovan fönstren och dörröppningar dekorerar överstycken som runda väggmålningar. Även här ligger en massiv ekparkett i fiskbensläggning med fris i mahogny, såväl som i det vackra ovala rummet intill.

Matsalen om 40 kvm har massiv ekparkett i vävt mönster med fris i mahogny, höga fotlister och en stor öppen spis. Kolossalt vacker takrosett i diskret, ovanligt utförande och stuckaturer. Ett vackert fönsterparti med en längsgående balkong samt en rund balkong på hörnet. Byggnadens samtliga balkonger har vackra arbetade smiden.

En bred trappa leder upp till övre hallrummet med massiv ekparkett i fiskbensläggning och fin utsikt via det stora fönsterpartiet. Den andra våningen är disponerad med Master bedroom en suite med badkar i tornrummet, dusch och toalett samt utgång till balkong. Våningsplanet erbjuder i övrigt fyra sovrum i olika storlekar och form, ett ovalt arbetsrum samt en separat toalett.

Centralt i källarvåningen finns en trevlig bar och vinkällare med väggfasta bänkar för vinprovning. Välutrustat lantkök med köksö och ljus påkostad skåpinredning med arbetsbänkar i granit på schackrutigt golv. Matplats möblerad med ett tungt ekbord för många personer. Intill ligger tvättstugan med torkrum. Utgång till förgård för grillning med mera. Ett större utrymme kan t ex inredas som gym. Här finns även ett exklusivt badrum med stor Jacuzzi, dusch, handdukstork, toalett samt dubbla handfat. Allt omgärdat av väggar i frilagt tegel kombinerat med snygg mosaik och stora golvklinker. En utmärkt sällskapsdel.

Vi tar hissen till vindsvåningen. Här är inrett med flera loungegrupper och biljardbord. Några takfönster förser våningsplanet med dagsljus.

Efter att ha vandrat genom den 150-åriga byggnaden är det slående hur Victor von Gegerfelt hade elegans och funktion som föredömen för sin fantastiska, arkitektoniska skapelse.

Läs mer hos mäklaren
Ahre Fastighetsbyrå