Mem Lotsgården 1

Mem, Norrköpings kommun Se på karta

5 500 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
202 m²
Biarea
44 m²
Tomtarea
1 434 m²
Byggår
1929
Driftkostnad
75 900 kr/år

ANOR FRÅN 1800-TALET OCH UTSIKT ÖVER SLÄTBAKEN
Med anor från 1800-talet ligger detta hus på toppen av kullen där alla handelsfartyg som skulle in i Göta Kanal kunde se var lotsen fanns. Detta lotshus byggdes till invigningen av Göta Kanal år 1832. Huset helrenoverades 2006, då det också tilläggsisolerades. Man behöll dock mycket utav det gamla, bl a gamla dörrar, låga dörrposter, breda furuplank i golven och en fungerande kakelugn. Vid entrén finns en parkeringsplats för två bilar. Till fastigheten finns också en brygga med båtplats via arrende från Kanalbolaget som delas med grannen. En väska full med gamla papper med en historia om fastigheten får självklart övertas av nya ägaren. Här finns alla bekvämligheter med både fiber och gemensamt V/A via samfällighet.

Mem är porten till Göta kanal från Östersjön. Här börjar kanaläventyret och båtfararen möter sin första sluss på kanalresan. Gästhamnen ligger i hamnbassängen innanför slussen. Det var här hela kanalbygget invigdes 1832 av kung Karl XIV Johan. Kanalmagasinet byggdes ursprungligen som festlokal till invigningen och här hölls även invigningsmåltiden med ingen mindre än hedersgästen Kung Karl XIV Johan på plats. Det vackra hamnmagasinet är bevarat och totalrestaurerat 1996 och inrymmer idag restaurang med fullständiga rättigheter, café, kiosk, souvenirbutik och vandrarhem med plats för övernattande gäster. Sommartid ordnas det bl.a. med musikunderhållning av olika slag. Här finns rum för den som behöver övernatta eller så kan man ta en fika i denna anrik miljö eller ute på terrassen och titta på båtarna som glider förbi på kanalen. Har man gäster med eget boende med sig i form av husbil eller husvagn kan de parkera på ställplatserna. Det finns fyra ställplatser med Slätbaksviken och Göta Kanal som närmsta granne vilket innebär att man behöver vara ute i god tid. Det är först till kvarn som gäller och det går inte att förboka platserna.

Stegeborgs Egendom ligger ca 2 mil från Söderköping ca 20 min med bil från Mem. I den historiska miljön runt Stegeborgs Slott driver man en Hamnkrog, ett litet hotell med sommaröppet café, båthamn med gästhamn och säsongsplatser, vinterförvaring av båtar, en ställplats, en mindre camping och kiosk & Glasseria. På egendomen finns också ett flygfält där besökare kan landa gratis! Omgivningarna bjuder in till mysiga promenader i Slottsparken, bad på Notholmens badplats eller vandring. På egendomen passerar Östgötaleden, men det upprätthålles även egna vandringsleder. För den som vill ha en aktiv semester finns en 18-håls minigolfbana, kajaker och bastu att hyra.

Området är en idyll med naturen in på knuten och lantliga promenadstråk.

MÅSTE SES OCH UPPLEVAS PÅ PLATS!

Läs mer hos mäklaren
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Norrköping

Kontakta mäklaren

Oskar Ahlen

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Norrköping
Mäklare Oskar Ahlen, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Norrköping
0730-610290