Bruksgatan 14

Almby, Örebro kommun Se på karta

10 750 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
9 rum
Boarea
434 m²
Biarea
202 m²
Byggår
1920
Driftkostnad
104 500 kr/år

En unik chans att förvärva den vackra Disponentvillan.
Den herrgårdslika villan uppfördes 1920 av och för disponenten vid Örebro Pappersbruk, Gunnar Björkman.
Disponentvillan och dess park är en del av den bevarade boendemiljön som uppfördes för Örebro Pappersbruks räkning.
Byggnaden är välbevarad till sin karaktär sett till detaljer, helhet och volym. Med ett sparsmakat, klassicerande formspråk är villan ett gott exempel på 1920-talsklassicism.
Panelklädd fasad med omsorgsfullt utformade detaljer som profilerad panel och snickerier. Det karaktäristiska säteritaket understryker byggnadens status som högreståndsmiljö. Byggnadens välbevarade karaktär och den stora parken illustrerar det ståndsmässiga boendet som disponenten lät uppföra åt sig och sin familj. Disponentvillan och parken har tillsammans ett högt arkitektoniskt och miljömässigt värde. 1978 ändrades användning från bostad till personalmatsal och kontor.

Huset har många användningsområden. Då detaljplanen medger bostäder och kontor kan man använda huset till både verksamhet och privatbostad. Entréplanet har idag mycket generösa och representativa ytor på entréplanet medan övre plan rymmer 6 rum. Idag hyrs en del rum ut till studenter. Huset har en stor vind med generös takhöjd där möjlighet kan finnas till att skapa flera rum (bygglov krävs).

Husets entréplan har vackra tidstypiska detaljer och mycket generösa ytor. Entréplanet har till övervägande del fiskbensparkett, bröstpaneler, stuckaturer och takrosetter. Man välkomnas av den stora hallen med öppen spis och mäktiga stuckaturer i taket. Vidare finns två stora salar i fil som delas av med skjutdörrar och även här finns den vackra fiskbensparketten. Från den ena salen kommer man ut till den majestätiska trädallén som sträcker sig längs med hela parkområdet. Ytterligare ett stort rum finns på detta plan samt renoverat kök från HTH, den gamla serveringsdelen och WC.
Husets övre plan består idag av 6 rum, 2 renoverade badrum samt WC. Samtliga våtutrymmen renoverade smakfullt.
Källarplanet är renoverat och består bland annat av pannrum, förråd och omklädningsrum.

Disponentvillan har renoverats varsamt under senare år med bland annat nytt tak, fasad och dränering.

För mer information och visning, kontakta ansvarig mäklare Gabriel Damar.

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Örebro

Kontakta mäklaren

Gabriel Damar

Bjurfors Örebro
Mäklare Gabriel Damar, Bjurfors Örebro
073-257 56 66