Våthultsvägen 7 och 9

Lerum, Lerum Se på karta

16 450 000 kr

Bostadstyp
Gård utan jordbruk
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
9 rum
Boarea
170 m²
Biarea
40 m²
Tomtarea
25 ha
Byggår
1909
Driftkostnad
126 800 kr/år
Antal besök
2 133
Dagar på Hemnet
1

Välkommen att boka tid för visning av Stillestorps gård, en hästanläggning med ca 26 hektar egen mark och 10 hektar arrenderad mark. Det finns två bostadshus, dels mangårdsbyggnaden som ägarna bor i idag samt ytterligare ett hus som hyrs ut. Den vackra mangårdsbyggnaden ligger på en egen fastighet (Stillestorp 1:25), men försäljningspriset omfattar både det huset och själva jordbruksfastigheten (Stillestorp 1:40) på vilken det mindre huset ligger. Nyligen har det gamla Magasinet inretts med kök och badrum så även där finns det numera boendemöjligheter.

Här finns plats för 25 hästar och gården är väl utrustad med ridhus, ridbana och tillgång till en 1,7 km lång slinga som tidigare var travbana. Vinterhagarna har grusats upp till stora delar och betesmarkerna ligger i anslutning till gården. Jakträtt finns på markerna och skogsrådgivningdokument finns från Hushållningssällskapet. Vänligen respektera ägarnas önskemål om att tidsbokning skall ske med mäklaren för visning av fastigheten!

Det finns en isolerad Maskinhall på 360 kvm som ger möjlighet till verksamhet och parkering av större maskiner. I maskinhallen finns också pannrummet där vedpanna med 3 accumulatortankar står, det är denna panna som står för värmeförsörjningen på gården. Vedåtgången är ca 80 kbm per år, vilket ger en låg uppvärmningskostnad även om man köper in veden.

Gården har flera vagnslider där maskiner och hästtransporter kan förvaras. Som sig bör finns det också matkällare, flera fristående förrådsbyggnader och ett stort vedskjul där man kan kapa veden om man inte vill köpa in den.

Hästarna huseras i fyra olika stallbyggnader där varje del har en egen sadelkammare:
Det stora stallet från 1991 har plats för 12 hästar. Här finns en kaklad spolspilta med varmvatten och en separat plats som är lämplig att använda när hovslagare eller veterinär kommer. På stallgången ligger ljuddämpande gångmattor. Stallets loge har inretts till en effektiv sadelkammare med gott om plats för hyresgästernas alla täcken, schabrak, träns och sadlar. Här finns också ett mycket uppskattat uppehållsrum med köksdel, WC samt dusch.

Det lilla stallet som är lite äldre, har 7 boxar och är lämpligt för hästar upp till 162 cm mankhöjd. Sadelkammaren ligger vägg i vägg och är även här väl tilltagen. På denna byggnads loge förvaras hö/hösilage och det är här uppe som höpåsarna fylls på. Dessutom finns det 6 uteboxar fördelade på 2 stall separerade från varandra.

Ridhuset från 2010 har underlag som består av en kombination av sand och klenflis. Måtten är ca 20 * 60 och konstruktionen av limträbalkar är inte bara stark utan också vacker att se på. Mycket bra ljusinsläpp via stora fönsterpartier av UV-beständig plast. Läktaren är väl tilltagen men kan byggas till ytterligare om man så önskar. Det finns bra utrymme för hinder material och redskap. Till ridhuset går en egen väg och det finns parkeringsmöjligheter i anslutning till ridhuset. Den belysta ridbanan är 20 * 40 och har ett underlag av sand.

Denna hästgård har ständigt haft kö till boxplatserna, den aktuella hyran för de 25 boxarna är i dagsläget 2.395 kr/månad. Då ingår hela anläggningen och på vardagar: fodring 4 gånger/dag samt utsläpp. Helger och insläpp enligt schema som inte är speciellt arbetsbelastande då det är många som samverkar kring det. Markerna är tillräckliga för att producera eget hö om man inte vill köpa in det.

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Lerum