Mellangatan 22

Visby innerstad, Gotlands kommun Se på karta

16 000 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
9 rum
Boarea
292,6 m²
Biarea
29,8 m²
Tomtarea
383 m²
Byggår
1200
Driftkostnad
74 364 kr/år
Antal besök
15 457
Dagar på Hemnet
25

Mitt i Visby innerstad ligger denna vackra och välbevarade medeltida fastighet vid namn "Dalströmska huset" som har varit i släkten Dalströms ägo i över 100 år. Fastigheten innehåller flera medeltida byggnader vilka tillsammans bildar en väl sammanhållen och intressant gårdsmiljö i kvarteret Svartbrodern.

Den ståtliga huvudbyggnaden i 2,5-plan med gaveln mot Mellangatan i väster är helt unik och är byggnadstekniskt intressant då det röda teglet var ett udda material för Visbys medeltidshus. Detta tegelhus har till sin fulla höjd medeltida murar och beskrivs i byggnadsminnesförklaringen från 1994 som det i särklass värdefullaste av de bevarade stenhusen i Visby.

Det röda tegelhuset är mot öster sammanbyggt med en medeltida kalkstensbyggnad som i sin tur är sammanbyggd med ytterligare en byggnad som vilar på medeltida murar (som renoverades omkring sekelskiftet). Denna senaste sammanbyggnad skedde sannolikt i mitten av 1800-talet.

I tomtens nordöstra del ligger ett högt medeltida packhus byggt i sten i tre våningar med gaveln vänd mot den öppna platsen på Svartbrodern 2. Denna byggnad har använts som enklare sommarboende.

Mellan byggnaderna finns en lummig trädgård och mot Mellangatan erbjuds parkeringsmöjligheter i en carport samt en öppen parkeringsplats.

Fastigheten har bland annat ägts av rådmannen Jacob Gedda och borgmästaren Carl H Lange och har de senaste 100 åren huvudsakligen använts som generationsboende för släkten Dalström.

Läs mer hos mäklaren
Bertwig Fastighetsförmedling AB

Kontakta mäklaren

Hjalmar Bertwig

Bertwig Fastighetsförmedling AB
Mäklare Hjalmar Bertwig, Bertwig Fastighetsförmedling AB
0722-11 33 00