Gör detta innan du ger dig ut på bostadsmarknaden

Är du på jakt efter nytt boende? Glöm inte att först säkerställa att du har ett lånelöfte. I den här artikeln har vi tillsammans med Bluestep Bank samlat det viktigaste du bör veta innan du ger dig ut på bostadsmarknaden.

Vad kostar ett bolån dig? Läs mer här.

Foto: Bluestep

Att köpa ny bostad är en härlig upplevelse, men det finns några viktiga saker att ha koll på för att undvika eventuella fallgropar längs vägen. En av de allra viktigaste detaljerna är att ha ett färdigt lånelöfte innan det är dags att gå in i en budgivning. För Bluestep är det viktigt att processen fram till ett lånelöfte är smidig för varje kund. – Kunden kan antingen ansöka om ett lånelöfte direkt på vår hemsida eller genom att ringa in till en bolånehandläggare som följer kunden genom hela ansökningsprocessen. Tillsammans med kunden går bolånehandläggaren igenom ansökan och ser över möjligheterna, oftast kan bolånehandläggaren utfärda ett lånelöfte redan under första samtalet, säger Nasim Riahi, Produkt & Processpecialist på Bluestep.

Så fungerar ett lånelöfte hos Bluestep Bank

Om du har en anställningsform som till exempel en projektanställning eller frilans kan det vara en utmaning att få ett bostadslån. Bluestep arbetar aktivt med att hitta lösningar för människor som inte har en fast anställning, men som har en stabil ekonomi.

Här har Bluesteps expert samlat vad som är viktigt inför bostadsköpet:

  • Läs mäklarens objektsbeskrivning noga och notera dina frågor som du sen kan ställa till mäklaren. Om det finns ett besiktningsprotokoll är det extra viktigt att läsa igenom det, särskilt om du ska köpa en villa.
  • Prata alltid med din bankman först så att du vet att du kan buda på objektet vid en budgivning
  • Ta reda på hur mycket du behöver ha i kontantinsats och om du behöver spara mer för att täcka hela insatsen.
  • Det är inte heller fel att jämföra objekt och pris i det området du önskar köpa, det vill säga skapa dig en bra bild av prisbilden i området.
  • Tänk på att extra avgifter så som lagfart och pantbrev kan tillkomma om du ska köpa en fastighet (villa). Det är utöver kontantinsatsen som är på minimum 15 procent.
  • Kontakta alltid din bank först innan du skriver på köpekontrakt, banken måste alltid godkänna helheten i slutändan.

Allt ovan kan Bluesteps lånespecialister hjälpa dig med. Ansök om lånelöfte här.