Allt fler svenskar tror på fallande bostadspriser

Efter den senaste tidens oro för det nya coronaviruset och börsras tror allt fler svenskar på fallande bostadspriser, visar Hemnets köpbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Röd stapel: ”Jag tror att bostadspriserna sjunker”. Grön stapel: ”Jag tror att bostadspriserna stiger”

I början av mars trodde 33 procent på stigande bostadspriser och 16 procent på sjunkande priser, enligt *Hemnets köpbarometer. Två veckor senare är det istället 45 procent som tror på fallande priset, samtidigt som 16 procent tror på fortsatt stigande priser.

– Hösten 2017 rådde en osäkerhet inför det skärpta amorteringskravet. Bankerna hade också i större utsträckning ändrat sin policy, där du var tvungen att sälja först. Det gjorde att utbudet sköt i höjden, säger Staffan Tell, presschef på Hemnet.

Han fortsätter:

– Vi har tidigare sett tidiga skiften när det har handlat om omvärldshändelser. Kraftiga fall på börsen och nyheter om varsel har skapat en ökad oro och det är den vi nu ser i undersökningen.

På Fastighetsbyrån har man bland annat valt att begränsa antalet öppna bostadsvisningar som en försiktighetsåtgärd under dessa tider. En del visningar bokades om och en del hölls digital, berättar Johan Vesterberg, presschef för Fastighetsbyrån, till Dagens Industri.

Han menar att det nya coronaviruset kommer att påverka priserna, men hur mycket har han svårt att spekulera om i nuläget.

– Går antalet försäljningar ner, kommer det säkert att påverka priserna framåt. Det blir som i början av finanskrisen då aktiviteten på bostadsmarknaden gick ner dramatiskt eftersom folk inte vågade agera. Men det ska mycket för att tvingas sälja sin bostad, säger han.

______________________________________________________________________________

*Svaren samlas in bland besökare på Hemnet som uppgett att de planerar att köpa bostad de närmaste 6 månaderna. Frågan som ställs är hur de tror att bostadspriserna ska utvecklas där de bor under de närmaste 6 månaderna – oförändrade, stiga eller sjunka. Minst 500 personer tillfrågas varje månad.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar bostadsmarknaden:

Hemnet lanserar live-streamade bostadsvisningar

Så har bostadsmarknaden påverkats av tidigare pandemier

Möjlighet att pausa amortering på grund av coronaviruset