Men vänta…är det inte OS-medaljören?

Från skidspåren runt om i världen till mäklaryrket i Sundsvall. Vladimir Smirnov är garanterat den enda mäklaren i Sverige som har sju OS-medaljer och elva VM-medaljer.

– Skidåkare är hårdingar som är vana att uppnå mål och sedan bara fortsätta. Jag tror det passar bra med att vara mäklare, säger Smirnov.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Vladimir Smirnov som frimärke.

Vladimir Smirnov kommer från Kazakstan och har representerat dåvarande Sovjetunionen och senare Kazakstan som skidåkare. Och han var ingen dussinåkare. Under en 16-årig karriär deltog han i fyra OS och sex VM samt plockade hem ett stort antal medaljer.

Men hur hamnade en av världens mest framgångsrika skidåkare som mäklare i Sundsvall? Det började redan 1991 då han deltog i en uppvisningstävling i staden och blev förtjust i Sundsvall.

– Jag var sugen på att testa vingarna på en ny plats. Det var inte helt lätt då det var känsligt att flytta från öst till väst, men efter lite tid godkände min sovjetiska klubb att jag kunde träna och tävla med svenska Stockviks IF. 1998 bestämde jag mig för att bli kvar, familjen var då etablerade i Sundsvall, förklarar Smirnov som blev svensk medborgare 2000.

Vladimir Smirnov, nu mäklare i Sundsvall.

Ville vara mer med familjen

Efter att ha jobbat med att etablera Scania i Kazakstan som VD för företaget, vilket innebar en hel del resande, bestämde han sig 2014 för att satsa på något helt annat. Han ville vara mer med familjen och resa mindre, men samtidigt utmanas i yrkeslivet.

– När jag kom tillbaka från Kazakstan insåg jag att det inte fanns några yrken i Sundsvall som passade min utbildning och erfarenhet. Då föddes tanken på att bli mäklare. Det är väldigt spännande, men samtidigt en stor utmaning. Jag har mycket att lära, säger han.

Han studerade till mäklare i Stockholm under två år och är i dag franchisetagare och driver ett Bostada-kontor i Sundsvall. Han förklarar att han gillar utmaningen i att ingen affär är den andra lik och att det innebär att han måste vara lösningsfokuserad.

Är det stor skillnad på att vara världsskidåkare och mäklare? 

– Det finns en hel del likheter. Skidåkare är vana att uppnå mål, skulle det bli problem omstrukturerar man för att nå målet på ett annat sätt. Man tappar inte kursen. Mäklararbetet är likt det, det är tufft ibland och ibland rullar det på. Man måste bearbeta marknaden, hitta nya kunder och jobba på. Det passar mig otroligt bra, säger Smirnov.

Vladimir Smirnov i skidspåret.