Nu blir Eskilstuna en universitetsstad

Eskilstuna, som ligger i hjärtat av Mälardalen, är en stad som alltid erbjudit mycket. Nu har staden tagit ytterligare kliv då Mälardalens Högskola, MDH, officiellt blir Mälardalens universitet, MDU.

Sedan 1800-talet har Eskilstuna varit en av landets viktigaste industristäder. Utvecklingen går i en rasande takt där flera stora globala bolag har valt Eskilstuna som sin plats i Sverige, mycket tack vare möjligheterna till boende, utbildning och arbetsplatser. Eskilstunas geografiska position i Mälardalen gör också att staden blivit ett nav i hela regionen med närhet till bland annat Stockholm.

Läs mer om Eskilstuna som universitetsstad – klicka här.

Innovation

Innovation har länge varit ett ledord i stadens utveckling vilket har lett till ett nytänkande näringsliv med många framgångsrika företag och innovativa miljöer. När nu Mälardalens universitet blir verklighet kan universitet växa och bidra till mer samhällsnytta, på flera olika sätt.

– Vi blir universitet för det vi åstadkommit under våra 44 första år som lärosäte. Vi har vuxit och är idag Sveriges största högskola, med flest studenter och flest forskarstuderande. Vår forskning har utvecklats starkt och är idag internationellt framstående inom exempelvis inbyggda system (datavetenskap) och framtidens energi. Det är resultatet av många medarbetares storartade prestationer, säger Paul Pettersson, rektor i ett uttalande.

Läs mer om Mälardalens universitet.

Många olika sätt

Eskilstuna präglas som sagt av innovation, vilket inte minst syns i stadens arbete med hållbarhetsfrågor. Även det lokala näringslivet sticker ut med flera bolag som är med och bidrar till den globala utvecklingen inom många olika segment.

Allt från avancerade styrsystem för fordonstillverkare till komponenter till CERN-reaktorn och rörsystem för bevattning av brännheta öknar utvecklas och produceras av företag i Eskilstunaområdet.

– Eskilstuna strävar mot att vara en av världens mest miljösmarta industristäder. Det geografiska läget i en väldigt expansiv region gör att platsen kommer att fortsätta att växa och utvecklas, säger Peter Nilsson på Destination Eskilstuna.

Läs mer om Eskilstuna här.