Bostadspriserna ökar i hela landet

Under pandemin var omsättningen på bostadsmarknaden rekordhög, men sjönk till följd av stigande räntor under 2022. Nu visar statistik från Hemnet på en tydligt ökad omsättning i antal sålda bostäder under första kvartalet – och högre aktivitet på bostadsmarknaden. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

”Nu när räntesänkningarna närmar sig vågar köparna agera i högre utsträckning”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Under det första kvartalet 2024 såldes över 36 000 bostäder i landet. Det är en ökning med 8 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Endast under året 2021 och 2022 översteg antalet bostadsförsäljningar under första kvartalet de siffror som noterades för samma period i år. Detta trots att årets påsk inföll i mars, vilket säsongsmässigt minskar antalet försäljningar. 

Även omsättningen mätt i totalt försäljningsbelopp ökade under det första kvartalet. Totalt såldes det bostäder för 114 miljarder kronor – 11 procent mer än under motsvarande kvartal förra året. 

Ett styrkebesked

Trenden med ökad aktivitet och omsättning är genomgående i stort sett för hela landet. Endast i Blekinge och Kronoberg minskade den totala säljvolymen, jämfört med första kvartalet i fjol. Störst ökning kan man se i Jämtlands län, där antalet sålda bostäder ökade med 36 procent.

– Att vi nu ser ett större antal försäljningar samtidigt som priserna stiger är ett styrkebesked för bostadsmarknaden. Dessutom tror allt fler köpare på stigande priser. Det senaste året har det varit svårt för köpare och säljare att mötas. Men nu när räntesänkningarna närmar sig vågar köparna agera i högre utsträckning. Man kan säga att säljarna fått medvind i den dragkamp mellan säljare och köpare som präglat marknaden det senaste året, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Köparbarometern april: Boprisförväntningarna ökar – högsta nivån sen 2021.

Antalet transaktioner baseras på inskickade försäljningar av villor, radhus och lägenheter till Hemnet. Nyproduktion är exkluderad i sammanställningen.