10 steg – så går det till att köpa nyproduktion

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig ganska mycket från att buda och köpa en redan befintlig lägenhet eller villa. Du slipper budgivning och får oftast välja material och inredning till din nya bostad. Å andra sidan är priset ofta lite högre och väntan på inflyttning kan vara lång. Vi sammanfattar processen åt dig.

 1. Intresseanmälan/förhandsbokning

  Många byggherrar tar emot intresseanmälningar på sin webbplats i tidigt skede, ibland flera år innan säljstart. Du förbinder dig inte till någonting men kan på så sätt få mycket bra förhandsinformation om projektet och inte minst när det är dags för säljstart.

  Ett bra sätt att få förhandsinfo om nyproduktioner är att göra intresseanmälningar. Foto: Folio

 2. Säljstart

  När det närmar sig försäljningsstart kontaktas de som föranmält intresse. Information om projektet brukar också läggas upp på byggherrens webbplats och ibland finns det en visningslokal eller liknande nära bygget som man kan besöka för att se modeller, ritningar och skisser. Du som spekulant lämnar en köpanmälan.

 3. Bokningsavtal och bokningsavgift

  Om du blir erbjuden en bostad tecknas ett bokningsavtal och en bokningsavgift ska betalas, som varierar beroende på byggherre. Bokningsavgiften är en del av totalsumman och dras av innan du betalar slutsumman på bostaden. Innan du betalar bokningsavgiften bör du ha allt klart med din bank: lånekalkyl, lånelöfte etc.

 4. Förhandsavtal- och avgift

  Förhandsavtalet tecknas när bostadsrättsföreningen har bildats och är ett avtal mellan dig som köpare och föreningen. Förhandsavgiften dras även den av från slutsumman. I vissa fall tecknas upplåtelseavtal direkt, beroende på hur långt processen kommit.

 5. Val och tillval, besök i bostaden etc.

  Under tiden din bostad byggs får du oftast välja material i form av tapeter, kakel, köksluckor och annat. Du får ofta också besöka en visningslägenhet där du kan se materialen på plats och när det närmar sig inflyttning brukar du också få besöka din egen bostad för att mäta och liknande.

 6. Besiktning

  Några veckor före inflyttning kommer en oberoende besiktningsman att besiktiga din bostad. Då är det bra om du är med för att se att du har alla dina tillval på plats etc.

 7. Upplåtelseavtal

  När föreningens ekonomiska plan är godkänd och registrerad och alla tillstånd är på plats kallar mäklaren dig för att skriva under upplåtelseavtalet. Då får du också information om slutbetalningen, som oftast ska betalas senast några dagar innan tillträdet.

 8. Slutbesiktning

  Någon månad eller två före inflyttning är det dags för slutbesiktning. En kvalitetsansvarig deltar för att, enligt plan- och bygglagen, besluta om godkännande av hela entreprenaden.

 9. Inflyttning

  Äntligen dags att flytta in!

 10. Garantibesiktning

  Garantibesiktningen sker 2 år efter godkänd slutbesiktning. Eventuella garantifel som uppträtt under garantitiden noteras och åtgärdas. Efter denna garantitid omfattas själva byggnaden av en byggfelsförsäkring som gäller i ytterligare 8 år efter att garantibesiktningen är genomförd.

Observera att detta är en generell beskrivning, villkoren kan skilja sig mellan olika byggherrar.

Text: Hemnet-redaktionen

Hitta ditt nästa boende – sök nyproduktion

Nybyggda bostäder till salu