”Det är roligt att det är en populär produkt”

I snitt har Hemnet 2,8 miljoner besökare varje vecka. Det är självklart en otrolig siffra, men det ställer höga krav på organisationen. Sedan 2016 har Josefin Agerblad jobbar som utvecklare på Hemnet och hon gillar läget. – Det är en produkt som jag gillar, det är därför jag sökte mig hit, säger hon.

Josefin Agerblad. Foto: Hemnet

Josefin Agerblad inledde sin karriär på landets största bostadssajt i samband med en av de största förändringarna i företagets historia.

I slutet av 2016 gick nämligen Hemnet från att ha varit ägt av mäklarfirmor till att bli köpt av investmentbolagen General Atlantic och Sprints Capital. General Atlantic är ett amerikanskt bolag som fokuserar på investeringar i tillväxtbolag. Sedan tidigare har General Atlantic andelar i bland annat Uber, Slack, Air Bnb, Snapchat och Squarespace.

Vad innebär det för dig att arbeta som utvecklare på Hemnet?

– Jobbet som utvecklare är väldigt roligt, jag får vara kreativ och lösa problem samtidigt som jag konstant lär mig nya saker. Det är också mer socialt än vad många kanske tror, jobbet innebär mycket samarbete, både med andra utvecklare men också med andra roller, säger Josefin Agerblad.Hon pekar på att en av de största fördelarna med att arbeta på Hemnet är möjligheter att faktiskt påverka sin vardag, i form av planering och förverkligande av produktidéer. Hon arbetar i ett tvärfunktionellt team. Det innebär att personer med olika kompetenser, från designers till utvecklare, arbetar sida vid sida i samma team.

–  Jag som backendutvecklare får vara med och ta designbeslut, jag är med hela vägen, säger hon.

Skiljer sig arbetet på Hemnet från andra arbetsplatser?

–  En av de bästa sakerna med Hemnet är vår kultur, att man vågar uttrycka åsikter och idéer. Jag upplever också att vi har fler möjligheter att påverka vårt arbete än på många andra arbetsplatser. Det är också väldigt roligt att Hemnet är en sådan populär och välanvänd tjänst. Att få bygga saker som når ut till så många personer är verkligen häftigt, säger Josefin.

Women in tech – Josefine Agerblad – Hemnet from Hemnet on Vimeo.

Hemnet har startat mentorprogram

Att hitta duktiga utvecklare, framförallt kvinnor, är en utmaning för svenska företag. Hemnet arbetar kontinuerligt med att hitta talanger, men på en marknad där utvecklare är värda sin vikt i guld tar det tid. Därför har Hemnet startat ett nytt mentorprogram för juniora utvecklare.

Josefin är mentor inom programmet som inleddes i februari 2019. En positiv följd av mentorprogrammet är att det lockat flera kvinnliga utvecklare att söka sig till Hemnet än tidigare.– Programmet innebär att vi tar in juniora utvecklare som får jobba sida vid sida med en mer senior utvecklare, en mentor, och på så sätt få lite extra hjälp att utvecklas och lära sig snabbt, säger hon.

En genomsnittlig dag för Josefin i sitt arbete på Hemnet:

–  Jag brukar vara inne ganska tidigt för att hinna komma igång innan det är dags för stand-up med mitt team.

Hon fortsätter:

– Efter det sitter jag kanske med en ny uppgift som jag måste klura på hur jag ska lösa, ofta diskuterar jag eller parprogrammerar med en annan utvecklare. Eller så går jag kanske på ett möte om den tekniska aspekten för ett nytt projekt.

Namn: Josefin AgerbladÅlder: 29Tidigare arbetsplatser: ApoEx, ett onlineapotek.Utbildning: Civilingenjör i Datateknik på KTH