Så söker Hemnets besökare

Det är många som varje vecka söker efter bostäder på Hemnet, men hur söker svenskar efter bostäder? Det djupdyker vi på i den här artikeln.

Svenskar älskar att titta på bostäder på Hemnet, oavsett syfte. Vissa drömmer bara medan andra är i akut behov av ett nytt hem. I den här artikeln tittar vi lite extra på söktrafiken i Stockholms län.

I snitt varje vecka görs det 2,5 miljoner sökningar på områden inom Stockholms län. Samtidigt bor det endast drygt 1,5 miljoner personer i åldrarna 20 – 64 år i länet. Nu besöker inte alla Hemnet två gånger per vecka, men en stor del av stockholmarna besöker Hemnet flera gånger per dag.

När en bostadssökning görs går det att se flera intressanta tendenser. Exempelvis görs 77 procent av alla sökningar på ett specifikt geografiskt område, samtidigt som 50 procent väljer en särskild bostadstyp.

Just i Stockholm är det tydligt att bostadssökare fokuserar på större områden. 80 procent av alla sökningar görs på kommunnivå, vilket går att jämföra med hela Sverige där 65 procent av alla sök görs på kommunnivå.

86 procent söker på ett område åt gången, exempelvis att först göra sökning på Sollentuna, för att sedan göra ny på Järfälla också vidare. Bara 4,5 procent skriver in två områden i samma sökning.

Nyproduktion mer populärt än sekelskifte

Tidigare i år blev det möjligt att söka på byggår på Hemnet, något som fler och fler Hemnetbesökare har börjat snappa upp. I samband med lanseringen gjordes en undersökning för att se vilka byggperioder som är mest populära. Det var tydligt i undersökningen att tidigt 1900-talet går hem hos svenska bostadsköpare, vilket också syns på de sökningar som Hemnets besökare gör.

Det som framgår vid en närmare titt på sökningarna är att perioden mellan 1900 och 1950 är populär medan postmodernismen inte är så populär. Nyproduktion från 2000-tal och framåt lockar fler än väntat, till och med fler än sökningar på sekelskiftet 1900.

Bostäder byggda före 1920  i Stockholm.

Bostäder byggda efter 2010 i Stockholm län.

Populäraste frisökningarna

De allra flesta nöjer sig med att söka på område, bostadstyp, och kanske storlek och pris. Men för många är specifika egenskaper mycket viktigt för deras nästa boende. Det mest populära fritextsökningar i Stockholms län är:

  • Balkong
  • Acceptpris
  • Garage
  • Sjöutsikt
  • Hiss

Andra populära önskemål för stockholmarna är sekelskifte, vindsvåning, etage och kakelugn. Även om inte alla har råd med en vindsvåning i etage med sjöutsikt så är Hemnet ett utmärkt plats att även den som vill drömma sig bort en stund.

Vill du bo nära vatten? Testa att söka på avstånd till vatten och hav.

Bostäder max 100 meter från havet i Stockholm län.