”1920-talsbostäder är fina, men alldeles för tråkiga”

Hemnets besökare tycker om klassiska bostäder, samlade under begreppet ”sekelskifte”, det visar en nyligen genomförd Hemnetundersökning. Det är inte oväntat, men lite tråkigt, menar Gustav Bergström, även känd som Rävjägarn.

Rävjägarn, eller Gustav Bergström som han heter, är byggnadsantikvarie åt Historiska Hem. Han har utsetts till årets byggnadsvårdare 2017 av Svenska byggnadsvårdsföreningen men mest känd är han för sitt Instagramkonto @Rävjägarn där han passionerat dokumenterar svensk arkitektur och dess historia. – Ett hus är som oftast mest populärt när det är nytt eller väldigt gammalt. Husvärdet ökar ju mer tiden går, men så länge det är halvnytt brukar intresset vara ganska svagt, säger han.

Varannan föredrar klassiska bostäder

Nästan varannan deltagare i Hemnets undersökningen föredrar klassiska bostäder byggda mellan 1870 och 1929. Näst populärast är moderna bostäder byggda mellan 2000 och idag (23%) följt av funkisbostäder byggda mellan 1930 och 1959 (17%). Intresset för när en fastighet är byggd är stort bland Hemnets besökare, därför har en ny funktion lanserats som gör det möjligt att kunna söka på objekt utifrån byggår.  Testa att söka på byggår här (vi har förberett en sökning på sekelskifte åt dig).

Minst populära är bostäder byggda under den postmodernistiska eran mellan 1980 och 1999, vilket enligt Gustav Bergström går i linje med den generella åsikten i Sverige. – Jag tycker att de bostäder som byggdes under 1920-talet är fina, men alldeles för tråkiga. Man skapade fantastiska stadsplaner och vackra hus, men jag tycker att det är lite väl mycket god svensk smak över dem. Inte radikala som modernismens byggnader, eller pråliga som 1800-talshusen och byggnaderna från tidigt 1900-tal, säger han och fortsätter.

Strandvägen i centrala Stockholm. – I mitt arbete älskar jag att djupdyka i planritningar, tittar du på ritningar från tidigt 1900-tal är de som ett fönster till dåtiden. Planritningar säger mycket om hur den tiden var och hur man ville leva. Många äldre våningar på Strandvägen i Stockholm hade rum där tjänstefolket höll till och sedan en offentlig del där de inte syntes till. I dag är utrymmena omgjorda till walk-in-closets och barnrum, säger Gustav Bergström.

Vilken byggperiod är din favorit? – Personligen tycker jag om mitten av 1950-talet, jag är svag för den öppna halvplanslösningen som var populär då. Det var också hög kvalitet på snickeri och köksinredning. Sedan byggdes det ofta in eldstad, det är en detalj jag hade haft svårt att klara mig utan i dag.

Klicka här för att se alla bostäder byggda under 1950-tal som just nu är till salu.

Postmodernistiska eran på gång

I dag är den tidigare nämnda postmodernistiska eran, 1980 till 1999, den minst populär, enligt Hemnets undersökning. Men Gustav Bergström tror att det kan komma att ändra sig inom en inte allt för avlägsen framtid. – Jag tror att intresset för den postmodernistiska eran kommer att växa de kommande 10 till 20 åren. Det är konstiga hus med mycket detaljer, burspråk och tinnar och torn. Jag har själv intresserat mig för perioden, Södra stationsområdet på Södermalm i Stockholm är ett bra exempel för den som vill djupdyka i den här eran. Det är ett coolt område, säger han.

Här kan du se alla bostadsrätter på Södermalm i Stockholm, byggda mellan 1980 och 1999, som är till salu just nu.

Missa inte att följa @Rävjägarn på Instagram.

Gustav Bergström.