Så blir barnens sovrum en bättre plats att sova på

Inomhusklimatet kan vara upp till fem gånger så förorenad som luften utomhus. Detta påverkar speciellt barnen i familjen. Här kan du läsa om hur du kan förbättra inomhusklimatet i barnens sovrum.

Ett dåligt inomhusklimat kan ge dig huvudvärk och andra hälsoproblem, men man kan också ha ett dåligt inomhusklimat utan att märka något. Detta kan leda till både kort- och långvariga hälsoproblem – speciellt för barn.

Läs mer om luftrenare som avlägsnar 99,95% av alla mikropartiklar i luften.

Forskning visar nämligen att barnens sovrum kan vara det mest förorenade rummet i huset. Och det finns många grunder till detta – bland annat gosedjur och leksaker. De kan innehålla giftiga ämnen och kemikalier. Detta kan även finnas i täcken, rengöringsprodukter och luftfräschare, nya möbler och färg.

Lufta rummet regelbundet och ofta

Ett dåligt inomhusklimat har större påverkan på barn, eftersom deras hjärna och lungor inte är färdigutvecklade. Genom att lufta rummet regelbundet och ofta, både morgon och kväll, kan du förbättra inomhusklimatet i barnens rum. Utöver det kan man investera i en luftrenare som renar luften från VOC, bakterier, pollen och damm.

Utsläppen ökar på natten

Under natten ökar utsläppen av koldioxid. En dansk studie visar att mer än hälften av de rum där barn sover, har för höga nivåer koldioxid. Nivån ökar också mer om de sover fler än ett barn i rummet. Studien visar också att vart fjärde rum har tre gånger så hög CO2-nivå än det som rekommenderad.

Funderar du över inomhusklimatet i ditt hem? Läs mer om den här familjen som kontrollerade deras inomhusklimat med Airthings.

Kontrollera ditt inomhusklimat med Airthings

Det finns många sätt att förbättra inomhusklimatet, och det finns produkter som ger dig en överblick över luftkvaliteten i ditt hem. De mäter radon, luftkvaliteten, temperaturen, CO2-nivå, VOC m.m. Airthings ger dig en enkel översikt över klimatet i ditt hem, så du vet vilka åtgärder som behövs för en hälsosam miljö.

Hälsosam luft med en luftrenare

En luftrenare avlägsnar 99,95% av alla mikropartiklar i luften – från hår, pollen, bakterier, virus, kvalster m.m. De flesta luftrenare har ett filter som fångar upp större partiklar, samt en HEPA-filter som fångar upp mindre partiklar. Luftrenaren fungerar lika bra på natten som på dagen, och tack vare ett tystgående nattläge stör den inte sömnen.

5 tips för ett bättre inomhusklimat

  • Prioritera barnens rum varje gång du städar ditt hem.
  • Köp en luftrenare som ersätter den gamla luften med ny, ren luft.
  • Låt barnen leka med sina leksaker i ett annat rum, än där de sover
  • Gosedjur bör tvättas regelbundet, minst fyra gånger om året.
  • Öppna fönstret ofta och regelbundet. Det är också viktigt att mäta luftfuktigheten i rummet, året om.

Advertisement