Få rätt luftfuktighet i hemmet med en luftfuktare

Luftfuktigheten i hemmet kan vara en utmaning. Medan torr luft kan torka ut hud, hår och växter, kan för hög luftfuktighet ha en indirekt effekt på hälsan och ge grogrund för både virus och bakterier.

Läs mer om Airthings här – en av de 100 bästa uppfinningarna i världen 2091 enligt Time Magazine.

Under vinterhalvåret känner många nog igen att man kan få torrt hår, spruckna läppar och torr hud när temperaturen kryper under noll. Det är inte bara vi människor som besväras av torr luft. Både växter och möbler trivs bättre i hög luftfuktighet. En luftfuktare förhindrar torr luft och förbättrar inomhusklimatet. Dessutom kan en luftfuktare hjälpa mot astma och allergier.

Rekommenderad luftfuktighet

När man tillför fuktighet i luften är det viktigt att hålla en rekommenderad nivå. Kroppen mår bäst i en luftfuktighet mellan 40-50%. För att förhindra dammbildning och spridning av influensapartiklar som ligger kvar i luften, bör fuktigheten i luften vara under 45%. Bakterier trivs i 55% eller högre, och vid en luftfuktighet på över 70% kan det bildas mögel. Rätt luftfuktighet hjälper till att minska influensasymtom och kan förkorta sjukdomsdagar. Om du är osäker på luftfuktigheten i hemmet kan du enkelt kontrollera detta med en hygrometer eller med Airthings.

Olika nivåer av luftfuktighet

Låg luftfuktighet (-40%)

Låg luftfuktighet förekommer oftast på vintern och orsakas vanligtvis av kall utomhusluft. När denna luft värms upp sjunker fuktigheten och en luftfuktighetsnivå kan hamna på cirka 20-30%. Detta kan bland annat bidra till att man lättare blir sjuk med till exempel influensa och förkylning, ge torra slemhinnor samt torra ögon och hud. Undvik torr luft genom att hålla luftfuktigheten över 30-40%.

Normal luftfuktighet (40-60%)

Normal luftfuktighet bör vara någonstans mellan 40-60% och vara något lägre på vintern än på sommaren. Detta är bäst för din egen hälsa och för att undvika både mögel (från hög luftfuktighet) och sprickor i trä (från för låg luftfuktighet).

Hög luftfuktighet (60%+)

Förutom att ge grund för bakterier, kommer hög luftfuktighet över tid att skapa goda tillväxtförhållanden för mögel, svamp och skadedjur. När fuktigheten rör sig över 60-70%, beroende på temperaturen, trivs mögel väldigt bra så för att undvika detta ska man hålla luftfuktigheten under 60%.

Så fungerar en luftfuktare

Förenklat producerar en luftfuktare ånga som sedan absorberas i luften. Det enda du behöver göra är att förse luftfuktaren med vatten och sedan dra igång fuktprocessen. Du bör också se till att regelbundet rengöra luftfuktaren för att slippa besvär med ovälkomna bakterier. Du hittar en mängd olika modeller, både i storlek och design – från enkla till rena designelement. Kom ihåg att olika modeller har olika kapaciteter, och det är viktigt att hitta en som passar storleken på det rummet där den ska användas för att få optimal effekt.

Detta är Airthings

Undrar du hur luftkvaliteten är i ditt hem? Och har du verkligen tänkt på vad luften vi andas består av? Du tillbringar 90% av din tid inomhus, och luften där kan ofta vara minst lika förorenad utomhus. Med Airthings får du en översikt över luftkvaliteten i ditt hem samt en detaljerad inblick i temperaturer, luftfuktighet, lufttryck och radon.I 2019 utsågs Airthings till en av de 100 bästa uppfinningarna av TIME Magazine. Läs mer om Airthings här.

Stadler Form luftfuktare

En luftfuktare behöver inte vara en klumpig, orörlig maskin som du gömmer undan i källaren eller bakom en soffa eller stol. Stadler Form är en serie eleganta luftfuktare i en kompakt, stil ren design som hjälper dig att bibehålla en optimal luftfuktighet där hemma utan att ta särskilt mycket plats.

Anton

Med en vattenbehållare med kapacitet på 2,5 liter kan denna smarta Anton luftfuktare användas i rum i upp till 25 kvadrats storlek. Anton har en låg energiförbrukning och går dessutom mycket tyst. Enheten är dessutom med en särskild doftfunktion som gör att du får en behaglig lukt där hemma.

Oskar

Oskar har en kapacitet på 3,5 liter vilket innebär att den är lämpad för rum så stora som 50 kvadrat. Luftfuktaren är energisnål, tyst och har dessutom ett hygieniskt antibakteriellt filter. Likt Anton kan Oskar också se till att du får en god och behaglig lukt i hemmet.

Eva

Med en kapacitet på 6,3 liter är Eva den luftfuktare av de tre som kan förse störst yta (upp till 80 kvadrat). Eva kan fjärrstyras och har en extern sensor och automatisk luftfuktighetsteknologi som gör att enheten känner av exakt vilken fuktighetsnivå som föreligger och vad hur denna ska justeras. Den är också, likt syskonmodellerna, otroligt tyst. Slutligen har Eva också finessen Silver Cube som hämmar växten av bakterier.