Ränteavdrag för bolån – så fungerar det

Att äga en bostad innebär ofta att man har ett bolån – och med det kommer räntekostnader. Men visste du att du faktiskt kan få tillbaka en del av dessa pengar? Det kallas ränteavdrag, och här går vi igenom exakt hur det fungerar.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag, även kallat skattereduktion, är ett avdrag du får på skatten när du har betalat ränta på lån. Det vanligaste är ränteavdrag för bolån, men det gäller även privatlån, billån och andra lån med ränta (dock inte CSN-lån). Det innebär att du får tillbaka en del av det du betalat i ränta under året i samband med deklarationen.

Hur fungerar ränteavdrag för bolån? 

När du betalar ränta på ditt bolån har du rätt att få tillbaka en del av den kostnaden i form av ränteavdrag. Det fungerar så här:

  • Du får göra avdrag med 30 procent av dina räntekostnader för ditt bolån, upp till 100 000 kronor på den totala skatten per år. 
  • Om räntan du betalat överstiger den summan får du 21 procent i avdrag på det som är över 100 000 kronor.

Är ni två personer som står på lånet? Då räknas gränsen per person, vilket innebär att ni tillsammans kan få avdrag på upp till 200 000 kronor i räntekostnader.

Avdraget sker automatiskt i samband med deklarationen – din bank skickar in uppgifterna till Skatteverket, och du ser avdraget i din deklaration.

Kriterier för att få ränteavdrag

För att ha rätt till ränteavdrag måste du uppfylla några kriterier: 

Betalar skatt: För att ränteavdraget ska gälla måste du betala skatt – annars finns inget att dra av från.

Betala ränta: Du måste ha betalat räntan under det aktuella året för att kunna få ränteavdrag. 

Vara betalningsansvarig för lånet: Du måste stå som betalningsansvarig för hela eller delar av bolånet för att ha rätt till ränteavdrag. Om ni är två som delar på lånet fördelas avdraget automatiskt 50/50. Vill ni ändra fördelningen gör ni det enkelt i deklarationen.

Jämkning av bolån – få avdraget varje månad

Vill du få ränteavdraget löpande under året i stället för vid deklarationen? Då kan du jämka. Det innebär att Skatteverket justerar din preliminära skatt, så att din arbetsgivare drar mindre varje månad.

Så gör du: Hos Skatteverket fyller du i blanketten, SKV 4302 Ändring av preliminär A-skatt. Skatteverket kommer då att ge dig ett beslut om att din arbetsgivare ska dra mindre skatt på dina löneutbetalningar.

Läs mer om hur du jämkar ränteavdrag hos Skatteverket

Hur gör man ränteavdrag i deklarationen?

Ränteavdraget sker automatiskt när du deklarerar. Din bank rapporterar räntekostnaderna till Skatteverket, som gör avdraget åt dig. Det enda du behöver göra är att kontrollera att siffrorna stämmer i din deklaration. Läs mer om att deklarera bostadsförsäljning här.

Ränteavdrag kalkylator – räkna ut ditt avdrag själv

Vill du själv räkna ut ditt avdrag? Följ de här stegen:

  1. Räkna ut hur mycket ränta du betalat under inkomståret du deklarerar för.
  2. Kolla vad du haft för kapitalinkomster (t.ex. från aktier eller sparränta) under samma år. 
  3. Dra av kapitalinkomster från räntekostnader 
  4. Får du ett underskott multiplicerar du det med 0.30 eller 0.21

Så här räknar du ut: 

Kapitalinkomster – räntekostnader = underskott av kapital

Underskottet multiplicerar du sedan med 0,30 (upp till 100 000 kr) eller 0, 21 (på överskjutande belopp).

Vanliga frågor om ränteavdrag (FAQ)

Får man tillbaka 30 % på räntan?

Ja, om du har ett bolån har du rätt att göra ränteavdrag. Det innebär att du får tillbaka upp till 30 procent av de räntekostnader du haft under året, vilket minskar den skatt du betalar.

Hur mycket får man i ränteavdrag? 

Du får dra av 30 % på den del av räntan som uppgår till högst 100 000 kronor per person och år, och 21 % på det belopp som överstiger 100 000 kronor. Om ni är två personer som står på lånet gäller gränsen för er båda, alltså totalt 200 000 kronor innan det lägre avdraget börjar gälla.

När slopas ränteavdraget? 

Från 2025 gäller nya regler för ränteavdrag på vissa lån, som blancolån och konsumtionslån. Då får du dra av högst 50 procent av räntekostnaderna. För bolån fortsätter avdraget att gälla som tidigare, förutsatt att lånet har säkerhet och följer Skatteverkets regler. Det finns i dagsläget inget beslut om att avdraget ska tas bort helt.