Stegen till en lyckad renovering

Att fixa till hemma ligger högt upp på mångas önskelista. Så här undviker du fällorna när du förverkligar ditt drömbadrum, skapar ett nytt kök eller bygger om hallen.

renovering_stor

Foto: Creative market

Vad ska prioriteras – och inte?

Fundera igenom familjens behov: vilka funktioner önskar ni, hur använder ni rummet? Skissa och riv ut bilder på sådant ni gillar ur tidningar och kataloger, och sätt ihop en mood board med färger, stilar, möblering och detaljer.

Planering är a och o

Mät och planera var i rummet olika funktioner ska placeras. När du väl startat är det mycket svårare att göra ändringar – så se till att du har en bra ritning och plan från början. Kontrollera om det du tänker göra kräver bygglov eller bygganmälan. Anlita gärna professionell hjälp för att hitta de bästa lösningarna. En arkitekt kan vara behjälplig även vid en mindre ombyggnad.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan ordna själv vid renovering – och mycket du bör lägga i händerna på en hantverkare. Måla om och byta bänkskiva i köket är exempel på saker du lätt grejar själv. Särskilt skivor av laminat och trä går bra att byta själv. Badrumsrenoveringar ska du hellre lämna till en hantverkare liksom alla typer av elinstallationer.

Välj hantverkare

Nu gäller det att hitta pålitliga och duktiga hantverkare. Särskilt i ett badrum är det viktigt med professionell kompetens. Begär alltid in offerter från minst ett par olika företag, med material och arbete specificerade för sig. Ta gärna referenser från hantverkaren innan du bestämmer dig och se till att de har F-skattsedel. Skriv sedan ett skiftligt avtal med företaget du väljer, gärna med fast pris.

ROT-avdrag

Kontrollera om du kan få ROT-avdrag för din ombyggnad. Man får göra avdrag på arbetskostnaden på upp till 50 000 kr per person och år.