Tapetspecial – så tapetserar du!

Nya tapeter – vilket perfekt sätt att förnya hemmet! Det går snabbt, är hyfsat billigt och faktiskt enklare att göra själv än man kan tro. Våren väntar runt hörnet och det kan vara en härlig känsla att ge sin bostad nya kläder efter en lång vinter. Bli inspirerad i vår tapetspecial!

rosenholm
Ny tapet – ett sådant lyft det kan vara! Här Rosenholm från Sandbergs.

I artikeln Tapetspecial – så börjar du berättade vi om hur du ska tänka när du väljer tapet och vilka verktyg som behövs. Nu är det dags att börja själva tapetseringen!

Så tapetserar du

Grundarbete! Det är inte alltid kul men det gör slutresultatet SÅ mycket bättre.

 1. Skydda golvet med papp eller plast – och även möblerna om du inte ställer dem i något annat rum.
 2. Ta bort spikar och krokar som sitter i väggarna. Sedan river du bort all gammal tapet som sitter löst på väggarna. Du kan antingen slipa ner eller spackla alla ojämnheter och skarvar.
  10
  Förarbetet är A och O vid tapetsering!

  Om ytan är väldigt ojämn så kan man antingen bredspackla väggen eller sätta upp en renoveringstapet för att få ett så bra underlag som möjligt innan man sätter upp den nya tapeten. Ibland kan du behöva grundmåla med en liknande färg som din tapet för att underlaget inte ska synas genom tapeterna.

  7
  Spackla och sila, spackla och slipa – tills underlaget är helt jämnt.

  Papperstapet eller Easy up?

  Nu är det dags för tapeterna! Det finns många olika slags tapeter: textiltapeter, vinyltapeter, papperstapeter m.m. Men vi slår ett slag för Non woven, eller Easy Up som den också kallas, just för att den är så lätt att sätta upp. Även den mest oerfarna kan tapetsera med denna, och helt utan fula skarvar. Så här gör du:

 3. Använd vävlim, eller Non woven-lim (dvs inte tapetlim som man har till papperstapeter). Rolla limmet direkt på väggen (när du är klar med underarbetet).
 4. Börja vid en dörr eller ett fönster. Var noga med att sätta tapeterna rakt; om du skulle sätta våden lite fel så drar du bort den försiktigt och börjar om igen. Börja alltid vid en dörr eller ett fönster och börja uppifrån.
  2
  Börja ovanifrån och vid en dörr eller ett fönster, aldrig i ett hörn eller mitt på väggen.
 5. När du satt våden – uppifrån och ner – använd dig av en tapetborste eller spackelskrapa för att släta ut dina tapet. Skär bort den överflödiga tapeten i nederkant med hjälp av en vass tapetkniv och en linjal.
  5
  Borsta våden uppifrån och ner för att få bort överflödigt lim och luftbubblor.
 6. Eventuella fuktfläckar som uppstår i samband med tapetseringen kommer att försvinna när tapeten torkat klart.
 7. Klart! Vädra rummet ordentligt.
  9
  Från murrigt rött till härligt blått på några timmar! Tapeten Dancing Crane från Eco Wallpaper.

  När tapeten väl sitter uppe så kommer den att hålla länge då den tål både fett och färgade drycker. Om det skulle vara så att det kommer en fläck på tapeten så kan du enkelt torka bort fläcken med en fuktad trasa och lite tvål. Alltså perfekt för barnfamiljer! Och skulle ni helt plötsligt ångra er så går det fint att tapetsera en ny tapet över Non woven-tapeten eftersom ytan är slät.

Tapetsera med papperstapet?

Om du använder dig av papperstapeter, gör steg 1-2 ovan och sedan så här:

 • Blanda kallt vatten med klisterpulver och låter sedan klistret svälla en kvart innan det är dags att använda det. Läs gärna instruktionerna på förpackningen. Det är viktigt att klistret inte har några klumpar.
 • Stryk sedan klistret på tapetens baksida – och stryk hela tapetvåden, hellre för mycket än för lite. Det kan uppstå bubblor om det är för lite lim.
 • Låt våderna, limsida mot limsida, och låt vila fem minuter.
 • Sätt sedan tapeten enligt steg 4-7 ovan.Njut av ditt nya rum!

Med tapeterna på plats är det dags för vad många tycker är den roligaste biten av en försäljning – homestyling.