Är det lönt att renovera för att höja värdet på bostaden?

Att renovera för att höja värdet på bostaden är en chansning. Amanda Treutiger, fastighetsmäklare, pekar på att vissa detaljer höjer värdet mer än andra och i vissa fall inbringar renoveringen inget högre värde alls. Flera faktorer spelar in, i den här artikeln reder vi ut vilka.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Att hålla bostaden i bra skick är det viktigaste du kan göra för att den inte ska tappa i värde. Men det finns också renoveringar som kan göra att värdet ökar mer än vad renoveringen kostar – vilket innebär vinst vid en försäljning. Vad som generar ett högre värde skiljer sig beroende på om du bor i en liten eller stor bostadsrätt eller villa.

Amanda Treutiger, fastighetsmäklare på Alicia Edelman Fastighetsmäkleri, menar att en effektivisering av planlösningen kan vara rätt väg att gå. Och att det är viktigt att komma ihåg att renoveringen inte alltid lönar sig i ett högre värde av bostaden.

Är det någon renovering som du ser höjer värdet mer än andra?

– Att göra om en etta till en minitvåa höjer ofta värdet på bostaden betydligt samt att göra om en större tvåa till en trea, viktigt då med en fungerande planlösning. Kök och badrum är oftast värdehöjande men kan variera från lägenhet till lägenhet och där skulle jag säga att badrum är större prioritering än kök i de flesta fall. Utöver det är det mindre renoveringar såsom att slipa golvet eller måla väggarna som är en enkel och billig värdehöjning vid försäljning.

Vad brukar köpare efterfråga och värdera högst?

– Balkong och hiss är definitivt det som efterfrågas mest. Sen är det även bostäder med fräscha badrum som många värderar högt på önskelistan då många inte orkar ta sig an ett sådant renoveringsprojekt. Något som också värderas högt är föreningar med bra ekonomi, inga stora renoveringar planerade och en låg avgift.

Är det alltid lönt att renovera innan en försäljning exempelvis?

– Nej, jag skulle säga att det beror helt på vad man initialt köpte lägenheten för och hur bråttom man har att sälja. Men kvick-fix som att exempelvis måla om och styla är nästan alltid lönsamt.

Vad är ditt bästa tips till den som ska sälja sin lägenhet?

– Att göra en grundlig research i valet av mäklare och var uppmärksam på vad du får som säljare för det föreslagna arvodet. Med det sagt är det inte alltid det bästa att gå på den mäklare som har det billigaste arvodet.

Hon fortsätter:

– Att välja styling av din bostad då du som säljare behöver attrahera den generella massan av spekulanter för att få en attraktiv budgivningsprocess som säkerställer att målbilden om slutpriset uppnås. Då gäller det att vara krass och förstå att vår personliga smak vad gäller inredning inte alltid är den bästa även om det är fint.

Amanda Treutiger, fastighetsmäklare på Alicia Edelman Fastighetsmäkleri.