Kapell och kyrkor till salu just nu

Har du alltid undrat hur det är att bo i en kyrka? Då har du chansen att testa nu. Här har vi samlat gamla kyrkor, kapell och missionshus som finns till salu på Hemnet just nu. Vi utlovar stämningsfulla rum och slående takhöjder! 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Bjurfors Gotland.

Kapell på Gotland  

Den charmiga och välhållna kalkstensbyggnaden från 1920-talet byggdes om från bostad till kapell av Satonförsamlingen i Vall. Fastigheten är byggtekniskt lätt att återställa till bostad och är perfekt för den som söker ett historiskt och unikt hem.

Husets läge är svårt att överträffa – här slås man av lugnet och den vackra lilla dammen på grannfastigheten. Den fina kalkstensbyggnaden som ligger intill kapellet tros ha varit ett gammalt brygghus. Idag kallas byggnaden för flygeln och här finns ett stort rum, förvaringsutrymmen och en öppen spis.

Foto: Bjurfors Gotland.

Utgångspris: 1 400 000 kr

Byggår: Sent 1800-tal 

Storlek: 120 kvm boarea 3700 kvm tomtarea 

Antal rum: 3 

Adress: Vall Bryungs 152

Här kan du läsa mer om kapellet.

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gävle.

100 år gammal Missionskyrka 

I lilla Hagsta, tre mil norr om Gävle, står den över 100 år gamla Missionskyrkan. Byggnaden är från tidigt 1900-tal och andas ståtlighet och genuinitet. Den gamla kyrkan har genomgått flera stora renoveringar under de senaste 15 åren.

I bostadsdelen finns fungerande kakelugnar och vedspisar bevarade. Från vardagsrummet, som ligger i öppen planlösning med köket, når man den öppna kyrksalen i original, med kyrktorn om cirka 212 kvm. 

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gävle.

Utgångspris: 3 095 000 kr

Byggår: 1910 

Storlek: 449 kvm boarea, 46 kvm biarea, 1446 kvm tomtarea 

Antal rum: 5 

Adress: Gamla Ockelbovägen 13

Här kan du läsa mer om den gamla Missionskyrkan.

Foto: Magnusson Mäkleri Norrtälje AB.

Gammalt missionshus på Blidö 

På vackra Blidö i Norrtälje finner man den här ståtliga fastigheten, som tidigare fungerat som ortens missionshus. Huset har under de senaste 10 åren varit i privat ägo, men ägarna har varit noga med att bevara den sakrala känslan i byggnaden.

I vardagsrummet, som tidigare var kyrksal, är takhöjden generös och klädd med stora, vackra fönster. Stora dörrar avskiljer salen mot både kök och sovrum, och det övre planet nås via en vacker trappa från byggnadens tambur. 

Foto: Magnusson Mäkleri Norrtälje AB.

Utgångspris: 4 500 000 kr

Byggår: 1890 

Storlek: 200 kvm boarea, 2575 kvm tomtarea 

Antal rum: 5 

Adress: Bromskärsvägen 9 och 11

Här kan du läsa mer om det gamla missionshuset.

Från kyrka till familjebostad – vad du bör tänka på!

Att förvandla en kyrka till en familjebostad är en unik möjlighet att kombinera historisk charm med modern bekvämlighet. Men att renovera en kyrka innebär även en rad särskilda överväganden. Följ denna guide för att säkerställa en smidig omvandlingsprocess.

Undersök byggnadens historiska värde

Innan du börjar med renoveringsarbetet, undersök om kyrkan har något kulturskydd eller är en listad byggnad. Detta kan påverka vad du får göra under renoveringen. Historiska byggnader kan ha restriktioner som kräver särskild varsamhet vid förändringar.

Strukturell integritet

Kyrkor är ofta äldre byggnader som kan ha strukturella problem. Anlita en byggnadsingenjör eller arkitekt för att bedöma byggnadens kondition. Är fundamentet stabilt? Behöver taket repareras? Dessa bedömningar är viktiga för att planera renoveringens omfattning.

Uppvärmning och isolering

Kyrkor har oftast stora, öppna utrymmen med höga tak vilket kan vara en utmaning att värma upp. Överväg moderna värmelösningar och se om det går att isolera på ett sätt som är estetiskt tilltalande och respektfullt mot kyrkans originaldesign.

Utformning och layout

Tänk igenom hur du vill anpassa den inre layouten. Vill du behålla ett öppet koncept eller dela upp det i mindre rum? Hur kan du utnyttja kyrkans unika arkitektoniska element, som t.ex. blyinfattade fönster eller valv?

El, vatten och avlopp

Många kyrkor kanske inte har moderna faciliteter. Att dra in el, vatten och avlopp kan vara en stor del av renoveringsprojektet. Konsultera en elektriker och rörmokare för att diskutera möjligheter och begränsningar.

Akustik

Kyrkor är designade för att förstärka ljud, vilket kan vara en utmaning i en familjebostad. Överväg att installera akustikplattor, mattor eller andra material som kan hjälpa till att dämpa ljudet.

Utomhusområdet

Om kyrkan har en tillhörande kyrkogård eller annan mark, fundera över hur du bäst kan använda detta utrymme. Kanske kan det bli en vacker trädgård eller en lekplats för barnen?

Respekt för byggnadens historia

Medan du förvandlar kyrkan till ett hem, överväg att behålla vissa element som påminner om byggnadens ursprung. Detta ger inte bara hemmet karaktär, utan hedrar även dess historia.

Att omvandla en kyrka till en familjebostad är en inspirerande resa. Genom att kombinera gammalt med nytt kan du skapa ett hem med både historia och modern bekvämlighet. Med rätt planering och respekt för kyrkans arv, kommer resultatet garanterat att bli spektakulärt.