Isabelle stormtrivs i nya lyan

Nu har det gått ett halvår sedan Isabelle McAllister och hennes familj flyttade in i den nya, större lyan på Söder i Stockholm. I programserien ”Isabelle flyttar” kunde vi följa hur hon helrenoverade lägenheten, från golv till tak. Nu har vi tagit pulsen på Isabelle för att höra hur hon och familjen trivs när de har bott in sig ett tag.

Foto: Isabelle McAllister

Efter ett antal veckors renovering med allt från ommålning och nybygge av kök till att riva plastmattor och ta fram ett hundraårigt golv, så har familjen McAllister, som består av Isabelle, Erik, Della, 9 år och Beppe 5 år, nu kommit på plats och boat in sig. Så hur trivs de då i sin nya lägenhet?

– Jättebra! Vi känner oss verkligen hemma här. Men självklart finns det saker kvar att göra, så är det alltid när man flyttar och renoverar, säger Isabelle och berättar att fler lister ska upp och att lägenheten skulle må bra av lite fler garderober.

Men det finns en poäng med att låta saker ta sin tid, tycker Isabelle.

– Jag tror på att bo in sig lite först och inte ruscha fram allt på en gång. Man får nya vanor i ett nytt hem och allt kanske inte funkar precis så som man hade tänkt från början. Därför är det bättre att känna in den nya lägenheten eller huset, märka hur ljuset faller vid olika tider på dygnet och var man samlas naturligt.

För familjen McAllister blev det en del sådana förändringar efter några månader i nya hemmet.

– Till exempel vill inte Beppe, som är fem år, sova i sin koja på nedervåningen där han och Della har sina rum. Så han har sovit uppe hos oss den mesta av tiden. Han vill ju vara där vi är, vilket inte är så konstigt egentligen.

Foto: Isabelle McAllister

Trots att Isabelle är en stor förespråkare av hemmafix och gör-det-själv har hon, vis av egen erfarenhet, ett gott råd till alla som har tagit sig an ett renoveringsobjekt som hon själv.

– Våga ta in hjälp utifrån. Visst är det jättekul att renovera och bygga, men var ”nykter” när du planerar och fundera över hur mycket tid du har. Själv lejde jag ut bredspacklingen av nedervåningen, dels eftersom jag tycker det är så himla trist, och dels eftersom jag är så kass på det. Sen hade jag bara det roliga kvar att göra själv – måla!

Och faktum är, menar Isabelle, att man inte alltid vinner på att göra allt själv. Tiden är också en faktor – och familjefriden.

– Fundera över hur kul det är att bo i ett renoveringsobjekt i flera år, eller att aldrig ha tid över för familjen… Välj istället att göra de roliga bitarna själv, som att måla, bygga och planera, eller vad du nu tycker är kul.

Foto: Isabelle McAllister

En sak som var helt nytt för till och med ett proffs som Isabelle var renoveringen av lägenhetens hundra år gamla golv.

– Det var jättekul och jag lärde mig massor! Visst var det många moment med slipning, nåtning och behandling. Det var lite knepigt, men samtidigt himla kul att få hålla på med stora maskiner och att få fram ett så fint golv under den där fula plastmattan.

Vad är då Isabelle mest nöjd med i sitt nya hem?

– Det är nog faktiskt just golvet. Det blev så fint och det känns så bra att låta ett gammalt golv få nytt liv, istället för att riva ut och lägga in nytt.

Isabelles bästa tips till dig i flyttagen

  • Lär dig läsa en planritning! Bilderna på mäklarnas hemsidor är grymt stajlade och tagna med vidvinkel. För att få bra koll på hur hemmet verkligen ser ut – kolla på planritningen.
  • Bo in dig ett tag! Gör inte allt på en gång, våga vänta och känna efter vad som behöver göras och vad som passar var. Kanske får ni helt andra vanor i ett större/mindre boende. Låt det ta sin lilla tid.
  • Inred efter behov och ta en funderare på hur ni verkligen använder hemmet. Kollar ni verkligen så mycket på tv i vardagsrummet? Är det nödvändigt att möblera efter tv:n? Och måste barnens rum ha ett skrivbord? De gör ju ändå alla läxor i köket.
  • Var ”nykter” i vem som ska göra vad och hur mycket du ska göra själv. Renovera är kul, men inte om det går ut över familjelivet. Gör de roligaste sakerna själv och lej bort det trista.

Vill du veta mer om Isabelles flytt och renovering?Gå in på Isabelles blogg Eller se alla filmerna: Nya lyanGolvFärgsättningKökBarnrum

Text: Karin Cedronius