Quick fix – smarta lösningar för att förändra snabbt och lätt hemma

Stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister tillika Hemnets gästkrönikör skriver om smarta lösningar hemma.

Hur ska man egentligen hitta både tid, ork och lust att fixa hemma? Bara tanken på att pappa in golv, bära bort möbler och köpa alla ingredienser skrämmer ju bort en innan man ens har kommit på vad man ska göra. Men det finns faktiskt flera små saker att hitta på som ger en snabb förändring hemma utan att det behöver ta väldigt mycket tid eller kosta allt för mycket. Här kommer mina bästa Quick fix tips:

1. Fondväggen

Älskad och hatad samtidigt men jag tycker faktiskt att det är världens bästa inredningstips. Det finns ingenting som påverkar ett rum så mycket! Fondväggen behöver ju inte vara på en vägg, det kan vara två väggar, ett golv eller varför inte ett tak? Men det handlar framförallt om att en mindre yta som ger intryck på ett helt rum. Fördelen är att man inte behöver rensa ut hela rummet eller ruineras på kuppen. Det är också ett bra sätt att testa vad man gillar och försöka ta ut svängarna lite. Och skulle det vara så att man tröttnar, ja då är det inte så svårt eller dyrt att förändra igen.

En fondvägg kan ju också vara detaljer på en vägg. De rosa prickarna är målade med Beckers Karamell. Nu kan man bryta 336 Beckerskulörer i skoltavelfärg. Så de rosa prickarna går att rita på! Beckers.se.

Att titta på de olika färgproducenternas kulörkataloger är som små receptböcker om vad som passar ihop. Här är det kulörerna Landsort & Fevik från Alcro kollektion AD 16.

Dig själv på väggen? Gör en egen tapet av ett motiv som du gillar. Fotografen & designern Jenny Brandt (dosfamily.com) tog ett självporträtt och smällde upp i matsalen! Tapet beställd från Mr Perswall.

Foto: Eco.se

Designgruppen Front släpper efter jul en tapetkollektion för Eco Wallpaper med vita handritade mönster. En nyhet är även denna tredimensionella tapet med olika ”fiskfjällslager” som garanterat kommer ge rummet ett lyft.

Mönsterdrottningen Emma von Bömssen har även hon släppt en finfin kollektion även den för Eco Wallpaper, som heter Simplicity.

2. Förändra med tyger

Tyger – alltså kuddar, gardiner, mattor och dukar – är sådant som verkligen kan lyfta ett rum. Det är också något som faktiskt kan kännas som en stor förändring utan att man egentligen inte gör så mycket. Det känns som att roliga kuddar släpps på löpande band. Mattor har ju också fått sig ett uppsving de senaste åren och de ger ofta ett rum det där lilla extra. I ett enkelt, avskalat rum så kan det vara härligt med en luddig och mönstrad matta, medan ett rum med mycket prylar, där det händer mycket, kan må bra med en slätare och enklare matta. I år är det också flera Svenska nystartade mattföretag på marknaden såsom Layered och Swedish Rags.

Layered skapades av Malin Glemme som började med att göra mattor till sitt eget hem. När flera personer visade intresse för mattorna hon gjort så bestämde hon sig för att starta eget. Nu är Layereds andra kollektion precis ute.

Swedish Rags – Den klassiska trasmattan i modern tappning. Varje matta består av en grundruta på 80×80 cm som sedan sys ihop efter eget önskemål.

Chhatawal Jonsson är ännu ett svenskt märke som slagit stort senaste året. De producerar både kuddar och mattor med en blandning av både skandinaviska och asiatiska influenser.

En annan shop jag väntar lite på är Nomadic Essentials som verkar kunna plocka ut finheter från Marocco. Den här bilden är tagen hemma hos Malin Persson med några av deras produkter.

3. Ge din Ikea-möbel ett lyft!

Man behöver inte köpa allt nytt för att få en liten uppdatering. En soffa kanske bara behöver ett nytt överdrag. Eller slå till på nya handtag till köksluckorna eller varför inte helt nya luckor till det gamla köket? Här finns flera företag som specialiserar sig på att göra din gamla Ikeamöbel lite mer personlig och kännas ny!

Prettypegs gör stols-, säng, köks- och bordsben som funkar till Ikeamöbler. Nytt är även en specialkollektion tillsammans med Miniempire där vinsten går till Clowner utan gränser.

Bemz har specialiserat sig på att göra överdrag till Ikeas soffor och fåtöljer. Du kan också köpa sittsäcksöverdrag och madrassöverdrag. De samarbetar även med kända designers såsom Littlephant, Christian Delacroix och Designers Guild för att nämna några.

Luckor till Ikeas köksstommar, både till kök och sideboards, finns hos bland annat Superfront och Pickyliving. Fina färger och härliga mönster kan man få och de har dessutom ett bra urval av handtag. Superfront har också precis lanserat luckor till Ikeas badrumsserier.

4. Måla en möbel

Jag brukar alltid spara slattar med färg. De håller i ett par år om de inte får frysa under vintern och sen har jag lite färg för att måla en möbel när andan faller på. Ett enkelt sätt att uppdatera och dessutom få ett möblemang att hålla ihop. Jag rekommenderar att alltid slipa och tvätta innan målning och använd en vattenbaserad snickerifärg. Ännu bättre fäster det med en bruten grundfärg!

Foto: Beckers

Soffan är målad med väggfärg. Den kommer ju att spricka & slitas men det är också halva charmen. Borden är målade med skoltavelfärg och kan användas för t.ex. spela tre i rad eller hänga gubbe.

Foto: Ikea Livet Hemma

5. Rensa ut!

När jag var med i Äntligen Hemma så gjorde vi flera avsnitt som handlade om att bara rensa ut och strukturera upp hem. Det är otroligt hur mycket grejer vi har och samlar på oss. Gå igenom rum för rum och sortera ut! Var hård! Passa samtidigt på att möblera om eller kanske t.o.m byta rum med en annan familjemedlem så känns hemmet genast som nytt.

Mer från Isabelle?

I slutet av förra året så flyttade jag. Läs historien om mitt hem här. Och Hemnet intervjuade mig när jag flyttat in – det kan ni läsa om här. Där hittar du också filmserien jag gjorde när jag renoverade nya lyan.

Vill du läsa min första krönika här på Hemnet? Den handlar om hur man skapar ett personligt hem.