Att göra det bästa av det man har!

Under december månad har vi en gästkrönikor på Hemnet: stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister. Hennes tredje krönika handlar om hur du gör för att se ditt hem med nya ögon.

Man kan ju titta på lägenheter och hus i timmar här på Hemnet. Drömma sig bort, tänka hur livet skulle vara i den där pampiga sekelskiftesvillan med glasveranda, visserligen mitt i ingenstans men så billigt och så härligt. Och bara en liten lätt renovering på sisådär 10 år… Det klarar vi nog för vi kommer ju vara så lyckliga där i huset, i skogen. Åååh.

Bam! Något barn har gjort illa sig, hunden vill ut eller din man visslar för högt. Verkligheten gör sig påmind och man inser att vi blir nog kvar här i vårt radhus och det är ok. Men såklart vill man ju gärna maximera det boende man har så att det blir så bra som det bara går. Jag vet att det är många därute som tampas med den ultimata möbleringen Det svåra är att inte fastna i hemmablindheten men det gör vi alla. Kanske är det en tröst att det gäller även sådana som jag, som inte gör annat än att jobba med inredning hela dagarna. Men jag tänkte att jag skulle ge er lite knep för att se sitt hem med nya ögon!

En drömlägenhet enligt mig är Casa Ljungdahl som Note Design precis har designat och som ligger på söder i Stockholm. Snacka om att varje grej har sin plats.

1. Det går inte alltid att trolla

De flesta rum är byggda med en tanke om hur man ska kunna möblera just det rummet. Om man inte vill bygga om hela huset så gäller det att dels förstå hur det var tänkt men också att acceptera att det är så det är. Samtidigt är det ju svårt när ett hus kanske byggdes i början av 1900 talet och man då planerade för att serveringspersonalen skulle ha plats. Ibland hade man ju önskat att de varit lite förutseende och siat in plats för den framtida tv:n! Ibland finns det bara ett sätt att möblera på men då får man variera genom färg och form istället.

Tre inredare, Hans Blomquist, Tina Hellberg och Mikael Beckman tolkar samma lägenhet- se hur den blev i tre olika varianter här.

2. Möblera inte efter tv:n!

Det får man ju ofta höra. Men hur ska man göra då tänker jag? Det är ju ett väldigt stort nöje för många – att just titta på tv. Samtidigt som det nu håller på att förändras eftersom de flesta familjemedlemmarna numera har egna skärmar. Jag tänker att det är ok att möblera runt tv:n om den känns viktig men glöm inte andra saker i rummet. Ni har kanske en fin utsikt eller en öppen spis. Ja men då finns det eventuellt möjlighet att byta till två soffor som kan riktas mot två håll så man kan välja vad man vill titta på, istället för att ha en stor soffa? Eller sätt tv:n på ett rullbord som ni kan dra fram den när det är dags eller varför inte hänga tv:n på en arm som man kan vinkla ut?

Danska Norm Architects gjorde den här smarta tv-lösningen till ett penthouse i Köpenhamn.

3. Inred mitt i rummet istället för utefter väggarna

Det vanliga är att vi proppar saker utefter väggarna istället för att tänka på att använda hela golvytan. En soffa kan stå mitt i rummet och skapa en väldigt bra dynamik. Om man tycker att det är fult att se soffans rygg så ställ till exempel en skänk/sideboard bakom eller en planta bakom för att bryta av. Det bästa är att helt enkelt flytta runt möblerna i rummet så märker ni vad som känns bra.

Bild från nystartade sofföretaget MeliMeli visar ett jättefint exempel på hur man kan möblera utan att soffan behöver stå intill väggen.

4. Skapa rum i rummen

Har man ett stort och ganska klassiskt avlångt vardagsrum så är det bra att tänka på att man kan dela upp rummet i flera delar, som små härliga oaser. Det är inte helt lätt men om man mentalt tänker på att oaserna finns där så brukar det vara lättare att få ihop det hela. Det kan också bli bra att dela av rummet med till exempel en hylla som inte behöver vara så hög. Då blir det en tydlig gräns som ändå inte förstör rummets helhet.

Bilden visar bra på hur rummet har olika delar. Bilderna kommer från Fastighetsbyrån som gjort tre versioner av ett och samma hem. I år var temat de sociala-, aktiva- och lekfulla hemmet. Läs mer här och se samma lägenhet ombyggd på tre olika sätt.

5. Ta in någon att bolla med

Det finns säkert en inredningsgillande vän i bekantskapskretsen, någon som kan ge dig färska ögon på hur ni har det. Men det måste ju vara någon som du litar på. Ofta så har du säkert rätt tankar själv men ibland behöver man den där lilla extra knuffen eller helt enkelt bli övertalad. Sen finns det i alla städer i Sverige inredare som man kan anlita för att få hjälp. Ofta brukar den lokala färghandeln eller inredningsbutiken kunna hjälpa till. Det behöver inte bli så dyrt för en konsulttimme eller två och det kan verkligen vara en hjälp som ger jättemycket!

Mer från Isabelle?

I slutet av förra året så flyttade jag. Läs historien om mitt hem här. Och Hemnet intervjuade mig när jag flyttat in – det kan ni läsa om här. Där hittar du också filmserien jag gjorde när jag renoverade nya lyan.

Vill du läsa mina andra krönikor här på Hemnet? Den första handlar om hur man skapar ett personligt hem och den andra om smarta lösningar hemma.