Så stylar du dina fönster!

Fönstren är ju inte bara till för att släppa in ljus – de kan ju stylas till att bli en riktigt snygg inredningsdetalj också! Men hur fixar man snygga stilleben i smala, djupa respektive höga fönster? Royal Design tipsar på hur du kan dekorera alla de olika fönsterna på bästa sätt.

Kontraster

Innan vi går in på specifika fönster finns det ett allmängiltigt tips, oavsett vilket fönster du än ska styla: arbeta med kontraster! Högt mot lågt, kantigt mot runt, hårt mot mjukt, mörkt mot ljust och så vidare. Då skapas en balans i fönstret med ett fint stilleben som känns genomtänkt.

1
Gardiner från Himla. Förvaringsask från House Doctor.

Smala fönsterbrädor

Att dekorera smala fönsterbrädor kan vara en utmaning då det inte finns så mycket yta att spela på. För att undvika att allt radas upp på en rak linje bredvid varandra, som det lätt blir när ytan inte är så djup, finns då ett enkelt knep att ta till: gruppera sakerna som står på fönsterbrädan. Ställ växterna för sig, ljusstakarna/ljuslyktorna kan stå tillsammans eller vad du nu har för fina saker som kan stå ihop. Återigen, jobba gärna med olika storlekar oc höjder på sakerna du grupperar, så blir det en mjukare och mer inredd känsla och du slipper den så kallade militäruppställningen på sakerna, som kan kännas väldigt kall och tråkig.

2
Krukor från Ferm Living. Doftljus från Voluspa. Ljusstakar från Klong.

Djupa fönsterbrädor

Med djupa fönsterbrädor har du större yta att arbeta på, som är de flestas dröm! Men den stora utmaningen här är att fylla fönstret på ett snyggt sätt. För att ta till vara fönsterbrädans djup och använda det till fullo kan du antingen placera stora och maffiga saker – så som en bordslampa i en större modell, alternativt arrangera föremålen med något bakom och något framför, så får du ett snyggt djup i stillebenet. Luta gärna också en liten tavla mot fönstret, så får du en fin bakgrund och arrangemanget känns fylligare. Ett annat tips är att om du känner dig osäker eller om stillebenet känns för plottrig – kör hellre på 2-3 stora saker än massor med småsaker i fönstret. Som till exempel en bordslampa och växt. Men låt gardinlängderna hänga lite in på fönstret då för att få det ombonat.

3
Bordslampa från Flos. Förvaringslådor från Nordstjerne. Poster från Olle Eksell. Vaser och ljusstake från Kähler.

Höga fönster

I höga fönster gäller det att placera just höga saker. Med låga saker kan dekorationen annars kännas för liten och pluttig. Ett par höga ljusstakar känns därför helt rätt i dessa typer av fönster. En annan fin detalj som du kan tänka på när du stylar flera fönster som är bredvid varandra är tvåsamhet – alltså att det finns två likadana saker. Det skapar lugn och harmoni i hela rummet.

4
Gardiner från Himla. Krukor från DBKD. Ljusstakar från Röshults.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!