Björnhagen 3

Mörkö, Södertälje kommun Se på karta

1 450 000 kr

Budgivning pågår
Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Annat
Antal rum
2 rum
Boarea
42,5 m²
Tomtarea
2 500 m²
Byggår
1953
Driftkostnad
11 600 kr/år
Arrende
65 000 kr/år

Välkommen till en fantastisk sjötomt (arrende) med högt och fritt läge med utsikt över havet och Oaxen som skärmar av farleden. Ett mysigt, äldre och välvårdat litet hus som inrymmer kök med matplats, allrum med öppen spis och fönster i flera väderstreck. Sovrum med plats för säng och övrigt möblemang, välkomnande hall med avhängningsmöjligheter. Det går utmärkt att svalka sig i havet från 'bryggan'. Objektet kan stoltsera med många möjligheter till uteplatser bl a under bar himmel eller skyddande för regn i lusthuset. Utöver huvudbyggnaden och lusthuset finns ett nyare gästhus med stora fönsterpartier och öppet till nock. Redskapsbod, garage och utedass med en murad tank på utsidan, flaggstång och ytterligare en brygga som nyttjas gemensamt med två grannar.

Fritidshuset är som de flesta husen på Mörkö ett arrende. Denna arrendetomt har ett årligt basarrende om 65000 kr om året (ca 5 400 kr per månad). Avtalet justeras med KPI varje år och löper till 2023 03 31 därefter så förlängs avtalet, i dagsläget så har inte jordägaren aviserat om någon höjning. Arrendetomter går inte att belåna med vanligt bostadslån. Det är Bordsjö Skogar AB Hörningsholms Godsförvaltning som förvaltar alla arrenden på Mörkö. Arrendatorn gör ofta betydande investeringar i byggnader på arrende­tomten, därför finns det bestämmelser om direkt besittnings­skydd i jorda­balken.

Jordägaren medger uthyrning av sitt fritidshus 8 veckor om året. Skulle särskilda skäl för ytterligare upplåtelse föreligga skall arrendator ansöka om utökat tillstånd för att upplåta sitt fritidsboende hos jordägaren.

Mörkö är en ö med väldigt vacker natur. Här finns några fina bondgårdar med djur som går och betar i området. Alldeles i närheten av sitt boende så finns Salsudd som är Mörkös riviera och kallad Grevens Bad. Det är en lång härlig sandstrand som är mycket populär varma sommardagar.

På ön bedrivs också jordbruk. Servicen på ön är begränsad men det är nära till samhällen som Hölö, Vagnhärad och Järna samt relativt nära till Södertälje och Nyköping. Sommarhalvåret håller skärgårdskrogen vid Skanssundet öppet. Där finns även en bensinstation och kiosk. Vid Idala, det gamla mejeriet, finns också en lanthandel med café och konstutställningar samt konserter med kända artister sommartid. Nyligen har Mörkö Lanthandel öppnat, denna handel som är öppen dygnet runt året om, man checkar in och checkar ut. På norra delen ligger Engsholms slott – även kallad för Sveriges sista vasaborg - som erbjuder luncher, middagar och övernattningar i härlig miljö. Ett utsökt Crêperie finns i Tunaberg.

Därutöver ligger Mörkö nära samhällen som Trosa, Hölö, Vagnhärad och Järna som erbjuder de flesta varor och tjänster du söker.

Mörkö är känt för Hörningsholms slott, beläget i den lilla orten Hörningsholm på öns allra nordligaste del, nära Skanssundet. Slottet kallas vanligtvis endast Hörningsholm. Det är strategiskt beläget på en kulle med utsikt över sundet som idag är en del av Södertälje kanal. Läget gjorde att platsen befästes redan under 1200-talet. På 1400-talet uppfördes där ett slott som, tillsammans med stora delar av Sörmlands kust, förstördes av ryssarna under 1700-talet. Slottet Hörningsholm i sitt nuvarande utförande uppfördes i mitten av 1700-talet, och är idag i privat ägo av släkten Bonde, samma släkt som också äger, med några få undantag, marken på Mörkö.

Läs mer hos mäklaren
Kjell Johansson Fastighetsbyrå AB

Kontakta mäklaren

Jeannette Mattsson

Kjell Johansson Fastighetsbyrå AB
Mäklare Jeannette Mattsson, Kjell Johansson Fastighetsbyrå AB
070-528 28 80