Östersaxvägen 3

Saxhyttan, Ludvika kommun Se på karta

4 950 000 kr

Bostadstyp
Gård/skog
Upplåtelseform
Äganderätt
Biarea
135 m²
Tomtarea
6 ha

”Hedbergsgården" är äntligen till salu!
Vi är stolta över att få presentera denna i trakten välkända och unika gård i den vackra byn Saxhyttan där samma familj har levt och verkat i över 80 år.

Både gård och ekonomibyggnader är väl omhändertagna.

Gården innefattar två bostadshus, en Bergsmansgård på ca 210 kvm uppförd på 1800-talet och en nästintill ny enplansvilla om 135 kvm. Den senare lämpar sig väl för uthyrning och kan därigenom generera extra inkomster. Båda boendefastigheterna värms upp genom ett gemensamt bergvärmesystem. På fastigheten finns även en ekonomibyggnad om ca 590 kvm med gott om plats för djurhållning och maskinell utrustning, ett garage för två bilar samt ett fint litet härbre som de senaste åren har använts som både gästhus och vävstuga.

I den stora trädgården finns gott om äppelträd och bärbuskar samt mycket plats för barn att leka.
Längre ner ligger rika beteshagar för den som önskar ha djurhållning. Det finns också utmärkta platser för både pool eller padelbana. Totalt sett finns ca 6 ha hag- och betesmark.

Byn Saxhyttan finns med på flera kartor från 1600- och 1700-talen. Precis nedanför Hedbergsgården ligger det gamla hyttområdet. Här stod en masugn redan så tidigt som 1587 och hyttruinen finns kvar än i dag. I närliggande Grangärde finns en välsorterad ICA-butik och Tillmans ekologiska musteri. I Nyhammar, bara fem minuter bort, finns det omtalade Herrgårdscaféet, där man kan köpa färskt bröd till morgonkaffet och äta lunch på helger och somrar.
Saxhytteskogen är rik på både bär och svamp och erbjuder vackra naturupplevelser för friluftsmänniskan. Lite längre bort finns Romme Alpin, känt för sin goda skidåkning.

Med bil är det till Ludvika 25 minuters restid, till Borlänge 40 minuter och till Stockholm ca 3 timmar.

Samtidigt saluförs 148 ha obebyggd skogsfastighet. Den produktiva skogsmarken uppgår till ca 141,2 ha, med ett virkesförråd om 18020 m³/sk och medelboniteten 6,1 m³ sk/per hektar. Tillväxt per år är uppskattad till 808 m³/ sk. impediment ca 4,6 ha och övrig areal ca 2,3 ha

Läs mer hos mäklaren
Bostadsfoto: Carina Heed, Husfoto
Fastighetsbyrån Ludvika

Kontakta mäklaren

Mats Hansson

Fastighetsbyrån Ludvika
Mäklare Mats Hansson, Fastighetsbyrån Ludvika
070-627 87 52
Här kommer budgivning med BankID att erbjudas