Gaffelgränd 16

Centrala Ystad, Ystads kommun Se på karta

11 900 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
11 rum
Boarea
500 m²
Biarea
80 m²
Tomtarea
700 m²
Byggår
1700
Driftkostnad
77 892 kr/år

Är drömmen om en klassisk kringbyggd gård stor men tanken om att lämna stadens puls otänkbar? På Gaffelgränd erbjuds båda världar - utan kompromisser. Stadsgården från 1700-talet har en unik placering mitt i Ystads innersta kärna och är en kulturskatt i sig. Ett ypperligt tillfälle att kombinera hem och verksamhet på ett guldläge.

På en gatstensbelagd gränd mellan tågstationen och gågatan sträcker den vita huskroppen med korsvirke ut sig. Att det finns flera huslängor, en kringbyggd innergård och en grönskande trädgårdsoas på baksidan är en välbevarad hemlighet från denna sida. Gården är en av Ystads äldsta och består idag av tre byggnader; gathuset mot öster från 1800-talet och de två gårdshusen från 1700-talet som tillsammans har en total yta om ca 500 kvm. Bevarade detaljer såsom stengolv, murade eldstäder, stödbjälkar, djupa fönstersmygar och handmålade dörrar finns i samtliga byggnader, men är i synnerhet mest utmärkande i de två äldsta längorna där tiden delvis tycks ha stått still. Här välkomnas de sneda vinklarna och vrårna på bästa sätt.

Gården har varit väl sysselsatt under alla år och har på senare tid bland annat försett Ystadsborna med allt från pälsar och gardiner till kontor och butik. Nu öppnas dörrarna för ett nytt kapitel och en ny historia som ännu inte blivit skriven. Är det kanske här Ystads mysigaste pensionat kommer att finnas eller blir det hemvisten för kreativa konstföremål? Möjligheterna är många och flexibiliteten stor. Idag används gathuset som bostad i två plan, den andra längan som ett gästhus med sovloft och den tredje som uthyrningsbostad, verkstad, tvättstuga och förråd. Den skyddade och rosendoftande trädgården är placerad i solrikt västerläge mot gamla åfåran. På Gaffelgränd 16 väcks drömmarna om landet till liv – mitt i stan.

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Ystad

Kontakta mäklaren

Magnus Håkansson

Bjurfors Ystad
Mäklare Magnus Håkansson, Bjurfors Ystad
0701-641904

Visningstider

För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.