Marklundagården, Karl Johans väg 34

Marklunda, Osby kommun Se på karta

3 500 000 kr

Bostadstyp
Gård utan jordbruk
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
18 rum
Boarea
620 m²
Biarea
140 m²
Tomtarea
2,6 ha
Byggår
1850
Energiklass
G

Nu finns möjligheten att förvärva anrika och vackra Marklundagården med ca 2,6 ha mark. Här finns en oerhörd potential att utveckla gården efter eget önskemål. Idag är gården taxerad som vårdenhet och skulle kunna fungera som B&B, vandrarhem, vårdboende etc eller varför inte återställa gården till privat boende med 620 kvm av möjligheter! Perfekt lugnt läge i Marklunda och ändå nära all bekvämlighet som Osby erbjuder.

Gården ligger uppe på en höjd med byn Marklunda nedanför sig. Längs infartsvägen ståtar lind och kastanj i en allé. Nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes troligtvis i mitten av 1800-talet. Fastigheten är bebyggd med en anrik herrgårdsliknande mangårdsbyggnad samt två mindre ekonomibyggnader. I dagsläget är fastigheten taxerad som specialenhet vårdbyggnad men bör kunna taxeras om med taxeringskod 120 - lantbruksenhet bebyggd. Huruvida detta är möjligt har inte närmre undersökts. Fastigheten ägs av juridisk person vilket innebär att juridisk person (företag) kan förvärva.

1929 inköptes gården av styrelsen för Malmö Stads Förening mot Tuberkulos och byggdes om till barnhem som drevs fram till 1976 och har därefter använts för olika ändamål av Socialförvaltningen i Malmö. Marklunda Gård bestod då som nu av en huvudbyggnad, några uthus, en trädgård och en stor park. Under våren 1930 lät man renovera själva huset grundligt. Med ett värmesystem, rinnande vatten, badrum och toaletter på samtliga våningar blev barnhemmet modernt för sin tid. Efter målning, tapetsering och möblering stod det färdigt för att öppnas den 16 juni 1930. Flickornas sovsal fanns på andra våningen. Pojkarnas sovsal låg på våningen under. Det fanns också en sovsal för mindre barn och ett lekrum på andra våningen. Föreståndarinnan hade två rum och de anställda ett eget eller delat rum. Matsalen fanns i källaren. Intill matsalen fanns ett rum för ytterkläder och utgång till baksidans trädgård.

Läs mer hos mäklaren
Bostadsfoto: Malin Landgren, Husfoto
Ludvig & Co Fastighetsförmedling

Kontakta mäklaren

Ulrika Stugholm

Ludvig & Co Fastighetsförmedling
Mäklare Ulrika Stugholm, Ludvig & Co Fastighetsförmedling
+4644-20 89 10