Visning av bostaden

Annonsen är ute och det är dags att visa upp din bostad. Mäklaren lägger upp planen för hur många visningar ni ska ha och när. Och är sedan ansvarig person på plats, med en lista där alla besökare skriver upp sig.

Du som säljer är inte med på visningen, utan det är mäklaren som sköter den – ifall du inte säljer bostaden själv förstås.

I avsnittet Styla inför fotograferingen hittar du en guide över vad du som säljare kan göra för att visa upp din bostad bästa sätt på visningen.

Tre typer av visningar

 1. Öppen visning

  Den vanligaste varianten, som innebär att det är öppet hus under en viss tid och att vem som helst får komma.
 2. Privat visning

  Ibland vill man som säljare inte ha öppen visning av bostaden. Då får spekulanterna föranmäla sig till mäklaren som sedan ordnar en privat visning. Även spekulanter som missat den öppna visningen eller som vill titta på bostaden igen brukar kunna boka en privat visning.
 3. Förhandsvisning

  Vissa mäklare anordnar förhandsvisningar innan den öppna visningen. Hör med din mäklare om vilken strategi ni ska ha för just din bostad.
 4. Onlinevisning

  Genom tjänsten Hemnet Live har mäklare möjligheten att live-streama visningar direkt på Hemnet med hjälp av sina mobiltelefoner. Fördelen med att visa en bostad genom en onlinevising är att spekulanterna har möjlighet att ställa frågor och få en bättre uppfattning om bostaden än om den enbart tittar på bilder. Många mäklare använder detta alternativ som ett komplement till den öppna visningen. Kom ihåg att köpare har undersökningsplikt och att en onlinevisning behöver kompletteras med en fysisk visning innan kontraktskrivning. Läs mer om undersökningsplikten här - och prata med din mäklare för mer information!

Om något går sönder på visningen

Du som säljare är ansvarig för dina tillhörigheter eftersom du öppnat upp ditt hem för spekulanter. Skulle något gå sönder eller försvinna under visningen räcker det inte med vanlig hemförsäkring. Fråga mäklaren om dom har en försäkring som kan täcka eventuella skador eller stöld under en visning.