Hemnets logoBostäder i Sverige

48 timmar i Lissabon

Topo

Nyöppnade gallerier, nyinvigda utsiktspunkter och nytolkningar av traditionell bacalao.

TRÄDGÅRDSDOFT

Claus Porto

R. da Misericórdia 135, clausporto.com

Stjärnparfymören Lyn Harris har sällan tid för semester. Så när Portugals mest välrenommerade tvålproducent Claus Porto frågade om hon å deras vägnar ville göra en roadtrip genom landet för att lukta sig fram till en ny doftlinje, tackade hon ja. Resans flytande resultat är fem aromer under namnet Agua de Colonia.

– Luften i Portugal rör sig på ett vis jag älskar. Det är som om årstiderna ständigt växlar, menar Lyn och berättar att doften Geranium inspirerades av besök i Lissabons Jardim Botânico där hon plockade löv och blommor, vände på stenar och andades in vinden. Den röd- och guldbelagda flaskan säljs nu i Claus Portos minimalistiskt docksöta flaggskeppsbutik, en perfekt Lissabonpresent med doft av pelargon, kryddnejlika och mossa.

VÄDERBITEN VY

Belvdedere Panoramico de Monsanto

Estr. da Bela Vista

Lissabons geografi över sju rullande kullar innebär ett överflöd av panoraman. Men glöm Instagramfavoriten Castelo São Jorge en stund och sätt sikte på Belvdedere Panoramico de Monsanto i parken Alto da Serafina. Den rymdålderssnygga byggnaden ritades som lyxkrog och nattklubb av Chaves da Costa på 1960-talet, lämnades åt sitt öde 2001 och har nu förvandlats till stadens senaste – och kanske också bästa – utsiktspunkt. Vyerna bjuds i 360 grader och även själva byggnadsverket är en fröjd för ögat.

FÖRFINAT

Epur

Largo da Academia Nacional de Belas Artes 14, epur.pt

Svaret på varför Vincent Farges nyöppnade finkrog är döpt till Epur är komplicerat, det har något med Newtons gravitationslag att göra. Men namnet går att sammanfatta som härlett ur det franska verbet "épure", att förfina eller rena. Det räcker gott som förklaring, för det ringar perfekt in stämningen och smaksensationerna här på stadsdelen Chiados höjder. Lokalen är avskalad, vinlistan portugisisk, menyn minimalistisk och uppdelad i "ögonblick" att välja fyra till åtta stycken av. Vad de består i hålls också fåordigt: önskas det hav, terroir eller tradition till huvudrätt?

Fortes D’Aloia & Gabriel

KONSTKUPP

Fortes D’Aloia & Gabriel

Praça Luís de Camões 22, fdag.com.br/en

Att konstmässor kickar igång en stads konstscen är en sanning med modifikation. I just Lissabons fall tycks det dock stämma. Under de två år som gått sedan invigningen av Arco Lisboa samt det praktfulla konst- och arkitekturcentret MAAT vid Beléms sjösida har dussinet nya utställningslokaler slagit upp och ännu fler konstnärsdrivna initiativ ägt rum i huvudstaden. Senast in på målarduken har brasilianska prestigegalleriet Fortes D’Aloia & Gabriel ritat sig, vars första europeiska filial vuxit fram av att chefen Maria Ana Pimenta bytt São Paulo mot sin ursprungliga hemstad.

MATMÅSTE

Bairro do Avillez

R. Nova da Trindade 18, bairrodoavillez.pt

Matälskande Lissabonresenärer vet att José Avillez är stadens kockkung med tvåstjärniga Belcanto på cv:t. Inte konstigt alltså att hans senaste bidrag, det något mer avspända multistället Bairro do Avillez, snabbt rusat upp som absolut matmåste.

– Varje del tar tillvara på de bästa portugisiska smakerna, säger Avillez när han ska förklara den röda tråd som under ett och samma tak binder ihop gourmetdelin Mercearia, husmanskosten på Taberna, fisk- och skaldjursorienterade Páteo, cocktailbaren Cantina Peruana och teatern Beco där den internationellt inspirerade menyn är nästan lika rafflande som burleskshowerna som bjuds därtill.

SÄREGEN SÖMN

Le Consulat

22 Plaça Luís de Camões, leconsulat.pt

Fastigheten vid söta torget Praҁa de Camões i Chiado var i över ett århundrade hem åt Brasiliens konsulat. Men anorna till trots; dess förvandling till chict hotell är i högsta grad samtida. Det som får Le Consulat att stå ut bland Lissabons många förstklassiga boendealternativ är att varje gemak inretts i samarbete med tolv lokala gallerier som försett dem med originalkonst. Det bidrar till den säregna estetiken och lätt bohemiska stämningen. Medan frukostbuffén är tämligen enkel men fräsch är hotellrestaurangen Taberna Fina, under ledning av hyllade André Magalhães, en riktig höjdare. Summa summarum: mycket snyggt, härligt hemtrevligt och med prima läge.

Topo

BARSNACKIS

Topo Martim Moniz

Centro Comercial Martim Moniz Piso 6, topo-lisboa.pt

Vågen av takbarer fortsätter att ta över stadens hustak. Största snackisen just nu är nya Topo, omtalad för sina vasst mixade drinkar samt ovanligt vidsträckta storstadsvyer som inkluderar flera kända landmärken. Ändå är det ännu lite av en doldis; de stora massorna tycks inte begripit att den anonyma hissen i den anonyma gamla lagerlokalen vid Praça Martim Moniz leder till ett så elegant dryckesland formgivet av designduon Miguel Oliveira och José Botelho. Att påpeka att Topo är finast i solnedgången är nästan överflödigt. Självklart är det extra hjärtslitande att sippa på sitt glas av den syrliga portugisiska körsbärslikören ginjinha med en skvätt bubbel samtidigt som Castelo de São Jorge börja blossa i gyllene färgband.

(KOK)KONST

Tabik

Av. Da Liberdade 29A, tabikrestaurant.com

Tabik är inte enbart en bra restaurang, utan en säregen bistro där kokkonst förenas med konst. Arkitekten Ricardo Tralhão från Ipotz Studio hämtade inspiration från hur Lissabon såg ut under återuppbyggandet av Baixa efter jordbävningen 1755. Tänk byggnadsställningar, men gjorda av ljust trä och monterade i eleganta mönster mellan väggar med gigantiska Caravaggio och Velázquez. Konsten märks även på menyn, vilken kocken Manuel Lino fyllt med omtolkningar av klassiska portugisiska recept. Allt låter så enkelt – soppan caldo verde med rostad grönkål; bakad bacalao i svampbuljong med bakad potatis – samtidigt som tallrikarna som landar på bordet svämmar över av god smak. Estetiskt tilltalande är de också, förstås.

Fler artiklar om Portugal

Mäklarkontor i Portugal

Algarve

Fastighetsbyrån

Algarve - Albufeira/Vilamoura

Albufeira är en av huvudorterna i centrala Algarve som lever året runt med restauranger, golfbanor och välkända stränder. Våra mäklare i Albufeira/Vilamoura sätter ett stort värde i att du ska kännna dig väl omhändertagen och ha en trygg bostadsaffär tilsammans med oss.

Fastighetsbyrån

Algarve - Lagos

Lagos är en historisk stad som är präglad av närheten till havet och som är full av liv året om med restauranger, golfbanor, marina och fina stränder. Läget gör Lagos till den perfekta utgångspunkten för att utforska de västra delarna av Algarve och centralt i trevliga Lagos hittar du Fastighetsbyråns mäklare.

Fastighetsbyrån

Algarve - Tavira

Tavira, den vackra staden i Algarve, fylld med spännande historia redan från romarnas tid.  Genuint portugisisk med pittoreska torg och kullerstensgator och har allt du behöver för ett bekymmersfritt boende. Våra engagerade mäklare vill alltid ge dig den bästa möjliga upplevelsen på din väg mot drömbostaden i Tavira. Vi är på din sida – hela vägen.

Lissabon

Fastighetsbyrån

Lisboa/Cascais

Området kring Lissabon är inte säsongsbetonat, utan här finns liv och rörelse året om. Här finns såväl storstadslägenheter i en vibrerande europeisk huvudstad och strandnära boenden. Sagolika Sintra, fashionabla Cascais och trevliga Ericeira; säkert hittar du något som passar dig – Vi hjälper dig hitta och köpa ditt drömboende här i Portugal.