Hemnets logoBostäder i Sverige

8 anledningar att älska Santorini

Boutiquelyx, påhittiga mikrobryggerier och genuina matskatter. År efter år fortsätter Santorini att förtjusa. Här är åtta tips som håller den grekiska kärleken vid liv.  Av Linda Iliste

Cavotagoo

Höjdarhotell

Cavotagoo

Imerovígli Santorinis dragningskraft ligger i de majestätiska byarna uppe på kraterkanterna, och att checka in på ett vackert boutiquehotell på hög höjd gör att ön kommer till sin fulla rätt. När stilfulla Cavotagoo nyligen öppnade valde man klokt nog att husera i sofistikerade Imerovígli, 250 meter över havet, där vita sockerbitshus ser ut att ha fallit likt snöfall. Cavotagoos ledord är luxuös romantik i nära samklang med ön naturliga skönhet, varför samtliga sviter bjuder på infinitypool och utomhusjacuzzi i samma färgton som havet. Grädden på det grekiska moset stavas Ovac. Med sitt hisnande panorama, särskilt vid brinnande karmosinröda solnedgångar, har hotellrestaurangens Medelhavsfusion gjord på lokala råvaror förvandlat Imerovígli till en riktig matdestination.

Vassaltis Winery

Finvin

Vassaltis Winery

Vourvoúlos Mycket vin har runnit genom flaskhalsarna sedan Santorinis druvbönder lyckades vända öns ogästvänliga odlingsklimat till sin fördel och skapa välsmakande förfriskningar på lokala gröna sorter som aïdani, athíri och assýrtiko. Den säregna mineralfräschör som Santorinis vita viner ofta har kommer från pimpstenen de månghundraåriga vinstockarna växer i. Vingården Vassaltis är dock mycket yngre än så. Man öppnade för besökare så sent som för tre år sedan, men har inte varit rundhänt med tiden. Om detta berättar vinmakare Ilias Roussakis under en rundvandring med provsmakning i de industrichica lokalerna strax intill havet. Köptips: Nassitis, ett ljuvligt torrt vitt vin med toner av citrus och mandel. En utmärkt kompanjon till Santorinispecialiteten fâva (puré på gula linser, kapris och olja).

Santorini Brewing Company

Hantverksöl

Santorini Brewing Company

Mesa Gonia Att vara vinturist på Santorini är enkelt. Svårare har det varit för humlefantaster som hittills varit utelämnade åt ölet Volkan, vars enda riktiga Santorinikoppling är att det under sin framställning på fastlandet filtreras med sten från ön. Men nu har äntligen ett riktigt mikrobryggeri sett dagens ljus; Santorini Brewing Company. Vi rekommenderar särskilt de uppfriskande goda Red Donkey Brew och Yellow Donkey Label. Lägg dock på minnet att ölen är ofiltrerad och opastöriserad, vilket kräver anpassad lagring och iskall servering för att komma till sin fulla rätt. Bryggeriet är öppet för guidade turer, provsmakning och shopping mellan maj och oktober.

Art Space

Vinnande konst

Art Space

Exo Gonia I nästan 20 år har Kykladernas största konstgalleri, Art Space utanför Episkopí Goniás, huserat inuti pimpstensgrottor från 1800-talet som tidigare var destilleri och vinkällare. Med tiden har utställningarna med grekiska kreatörer blivit allt mer välkurerade och välkomnat såväl skulptörer och målare som fotografer och smyckesdesigners. Nya talanger har också adderats till samlingen, och dagens besökare har möjlighet att via en underjordisk tunnel besöka ett nytt intilliggande vineri som producerar klassiska vinsánto och stark rakí. För resenärer som önskar doppa fler tår i det lokala kulturbadet rekommenderas Arts Factory i Vlyháda som mellan juli-september arrangerar konserter, dans- och teaterföreställningar.

Metaxi Mas

Matskatt

Metaxi Mas

Exo Gonia Givetvis är vi stormförtjusta i tavernorna som dramatiskt klänger sig fast på branter med vidsträckta vykortsvyer. Men efter att ha frågat lokalborna är det inte prisbelönta Selene eller innovativa Fino som rekommenderas; det är familjära Metaxi Mas. Serveringen är flärdfri, utsikten långt från öns bästa och menyn begränsad. Men ingenting är anspråkslöst när det kommer till maten. Här bjuds förträffliga keftédes (tomat- och myntasmakande köttbullar) med ugnsbakad patatoú på potatis, persilja och muskot. Dagens fångst från havet är rökt och parad med fänkål och vinsántosås. Måtte denna matpärla fortsätta vara så här genuint grekisk och full av lokalbor! Santorinis meste stjärnkock är förresten fortfarande Vassilis Zacharakis, men hans krog Nichteri har tyvärr stängt.

Strandklubb

The Magic Bus

Périssa Santorinis kuststräckor är fållade av ömsom svartgrå ömsom roströda lavastränder – och nej, helt ärligt tillhör de inte övärldens främsta. Med det sagt; Santorini är en av Medelhavets mest hjärtslitande platser och dess finaste badplats är och förblir enligt oss Périssa – väldigt vacker och, förstås, väldigt välbesökt. Sälla dig till alla andra semesterfirare, parkera dig bekvämt i sanden och njut! När det blivit dags för sol- och badpaus ska du besöka The Magic Bus, en jazzklingande bohemchic strandklubb högst upp vid Périssas norra hörn. Här serveras såväl smoothies och snacks som cocktails och dj:s.

Open Air Cinema

Biohimmel

Open Air Cinema

Kamári Redan de gamla grekerna förstod värdet i nöjen under bar himmel. Genom århundradena har förströelserna blivit mindre blodstänkta när man bytt gladiatorspel till intima amfiteatrar och ”kafeneions”, en inhemsk tolkning av biosalonger där folksamlingar intar torg för att gemensamt se en rulle. Det är ett arv man hedrar på Open Air Cinema Kamári, och trots att bion fått mycket internationell uppmärksamhet är man mån om att behålla Santorinirötterna. Aktuella Hollywoodfilmer dominerar repertoaren, men miljön är helt och hållet ö-typisk med lokal arkitektur i en grönskande trädgård. Besökare lutar sig tillbaka i bekväma fåtöljer, med en drink från baren i handen och en underhållande filmduk under den stjärnklara himlen.

Morgonstund

Passagio och Melenio

Oía

Innästlat vid Santorinis nordvästra hörn ligger myllrande lilla Oía, en av Greklands mest fotograferade platser. Inte minst vid solnedgång, då horder dyker upp för att fånga bländvita kyrkor med välvda blå tak när de ljussätts av den falnande dagens aprikospalett. Vi slår därför ett slag för att i stället besöka Oía i gryningen då de söta gränderna är lika bedårande, men nyvaket tomma. Kanske hade även baristorna på Passagio detta i åtanke när de öppnade sitt kafé häromåret. Här tar man nämligen det svarta guldet på det arla morgonstundsallvar vi kaffebesatta nordbor önskar oss. Och ja, det smakar snäppet bättre i denna miljö, sagolik som vore den påhittad. Fortsätt sedan med gräddade rukostpannkakor och färsk frukt på Melenio en bit bort.

Fler artiklar om Grekland

Mäklarkontor i Grekland

Hela Grekland

Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset Grekland

Välkommen till din svenska mäklare i Grekland. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Greklandsboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm.