Bangkok bortom bullret

Sylvassa barberare, välgömda art déco-hotell och Asiens lyxigaste biograf. Detta är våra åtta bästa tips för dig som vill uppleva metropolen bortom kaoset.  

Bangkok Art & Culture Center

KULTURHUS

Bangkok Art & Culture Center

939 Rama 1, en.bacc.or.th

Bangkoks konstaktivister kämpade i många år för ett konstcentrum. Till slut fick de BACC, kulturens tillflykt mitt bland shoppinggalleriorna i hetsiga Siamområdet. Med sina elva våningar runt ett Guggenheimskt atrium finns tillräckligt mycket att se och göra för en eftermiddag. Förutom utställningssalar rymmer centret privata gallerier, konstbibliotek, bokhandel, biograf samt kaféer och restauranger.

BACC:s kuratorer har en förmåga att blanda vilt, från modernt till traditionellt thailändskt. Intill målningar och skulpturer visas videor, konceptfotografi, installationer och uppträdanden, inte sällan allt på en gång. Intressant just nu är en samling tidigare okända fotografier, tagna mellan 1860 och 1910, som visar vardagslivet under Siameran. 

Soi Nana

HIPSTERGRÄND

Soi Nana

Soi Nana, Chinatown

Bangkoks Chinatown ett av världens största kinesiska samhällen utanför Kina. Till skillnad från resten av Bangkok är det en plats där det gamla tillåts bli gammalt, bland annat får de små butikshusen inte rivas för att ge plats åt skyskrapor. På många sätt är Chinatown med andra en tidskapsel. Men ändå inte. För i den undanskymda gränden Soi Nana har ”det nya Chinatown” vuxit fram, ett kreativt kluster av hippa barer, konstgallerier och restauranger.

– När jag kom till Chinatown såg jag en enorm potential i Soi Nana, som då var full av tomma hus. Så jag ringde alla konstnärer, designers och entreprenörer jag kände och övertalade dem att flytta hit. Och sakta men säkert har platsen fått liv, säger Victor Hierro som varit den drivande kraften bakom Soi Nanas förvandling.  

Vi rekommenderar särskilt ett besök på ginbaren Teens of Thailand, retrorestaurangen Ba Hao och konstgalleriet Cho Why.

TILLBAKA TILL RÖTTERNA

Bo.lan

24 Sukhumvit 53, bolan.co.th

När krögarparet Duangporn Songvisava och Dylan Jones öppnade Bo.lan för tio år sedan var man stadens första moderna fine dining-restaurang som vårdade sina thailändska rötter.

– Vår idé var lika enkel som självklar: den bästa thailändska maten ska finnas i Thailand. Men så var det inte då, säger den Australienbördige Dylan Jones.

Idag är man långt ifrån ensamma, men Bo.lans historieätarexpeditioner är i en klass för sig, alltid innovativa och gjorda med de bästa råvarorna. Av de tre avsmakningsmenyerna är vi särskilt förtjusta i den ”botaniska” med rätter så estetiska att man omedelbart lägger upp dem på Instagram. För den som vill utforska en enklare sida av Bo.lan driver paret även restaurangen Err vid floden där man gör förfinad streetfood som paras med cocktails. Eller som man själva kallar det: ”urban rustic thai”.      

Organika

BLOMMANDE SPA

Organika

46 Sukhumvit Soi 49, organikahouse.com

Det började med en liten spabutik i varuhuset Paragon. Idag är Organika en ekologisk spakedja som häromåret öppnade sitt flaggskepps-spa högst upp i krogtäta komplexet Piman 49. Här välkomnas man av en soldränkt kaféavdelning som med prunkande grönska och stora fönster närmast påminner om ett växthus med utsikt över skyskrapor. En idyll helt enkelt, perfekt för afternoon tea eller en lågkaloricocktail.    

Det är dock massage en jetlaggad kropp behöver allra mest. Men var är spa-delen? Med ett namn som ”Secret spa” är det helt logiskt att den gömmer sig bakom en bokhylla. Vi bestämmer oss för paketet Into the woods; två timmar med body scrub, inpackning och kompressmassage med tio oljor som lovar både avkoppling och energi.

FLODLIV

The Siam

thesiamhotel.com

Har Bangkok någonsin tett sig mer romantiskt än på The Siam? Det exklusiva resorthotellet intill Chao Phraya-floden är en hyllning till Thailands art déco-period, välgjord in i minsta detalj och fylld av antikviteter och udda memorabilia. Kronjuvelen är en gammal teakvilla som sidenkungen Jim Thompson fraktade med båt till Bangkok på 60-talet för att ge som gåva till en dam han var förälskad i. Övriga tio villor är nybyggda, dekadent överdimensionerade och med egen takterrass, innergård och pool.

Det enda bekymret med The Siam är att man inte gärna ger sig ut i staden igen när man väl har checkat in. Helst vill man bara ligga och flyta i infinitypoolen och se ut över flodens båttrafik, för att lagom till solnedgången gå över till sofforna vid hotellets pir där sundowners serveras.

BÖNERUM

Casa Lapin

51 Sukhumvit 26, facebook.com/CasaLapin

Historien om Bangkoks hippaste kafékedja började med att arkitekten Surapan Tanta inte kunde få en vettig kopp kaffe på morgonen. Till slut tröttnade han, åkte upp till Chiang Mai för kaffestudier och öppnade därefter sitt första Casa Lapinkafé. Idag finns det fem, samtliga industrirustikt inredda med takbjälkar, trägolv och tegelväggar – samt ljuvligt kaffe gjort på bönor från lokala rosterier. Helst intar vi espresson på Casa Lapin 26 där Tanta skapat ett miniimperium med tillhörande blomsteraffär, kontorsplatser och hotell. Den som övernattar där får garanterat en vettig kopp kaffe på morgonen.

Embassy Diplomat Screens

BIODEKADENS

Embassy Diplomat Screens

Ploenchit, embassycineplex.com

Tro oss, efter att ha varit på VIP-bio i Bangkok vill du aldrig mer sätta din fot på en SF-biograf. Utbudet av lyxbio är stort och för en verkligt guldkantad upplevelse är det Embassy Diplomat Screens, högst upp i shoppinggallerian Central Embassy, som gäller. Här finns ett flertal salonger i olika utföranden, vissa har generösa dagbäddar för den perfekta biodejten medan andra erbjuder så kallade ”cocoon-stolar” som utlovar mer komfort än stolarna på ett förstaklassflyg. Med ett biljettpris på närmare 900 kronor för den senaste Hollywoodrullen har man förmodligen satt någon form av rekord. Å andra sidan är detta en helkvällsupplevelse som börjar i vip-loungen där det erbjuds drinkar och fotmassage innan filmen. Därefter leds du in till biosalongen där en butler står redo att servera mat och dryck under filmens gång. Men kom ihåg: hur VIP du än är måste du resa dig när nationalsången spelas.

RENRAKAD

Black Amber Barber Shop 

Thonglor soi 5-7, facebook.com/blackamberbarber

Finns det något mer avkopplande än en lång rakningsceremoni med heta handdukar och en barberare som vet hur man hanterar rakbladen? Goda nyheter är att barberartrenden är stor i Bangkok. Vår favorit är Black Amber i Thonglor, där barägaren Chavin Nantaterm skapat en 1920-talsdoftande miljö i läder, metall och cement som liknar ett mellanting av herrklubb och salong.

Den 45 minuter långa rakningen är ren njutning. Den blir inte sämre av att den oklanderligt klädda barberaren serverar ett glas single malt som förfriskning. Det går också bra att ta med sig cigarrer och puffa i salongen. Synnerligen dekadent! För den som är sugen på ytterligare en styrketår ligger salongens whiskybar Black Amber Social Club längst in i samma gränd.

Fler artiklar om Thailand

Mäklarkontor i Thailand

Koh Lanta

Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset Koh Lanta

Välkommen till din svenska mäklare i Thailand. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt uthyrning, inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Thailandsboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm.

Läs mer på hemsidan