Hemnets logoBostäder i Sverige

Så köper du en bostad i Thailand

Att köpa en bostad i Thailand är en dröm för många. Oavsett om du planerar att flytta dit på heltid eller tillbringa den kalla svenska vintern i tropisk värme så finns det hus i det stora landet. Men det finns ett par saker att hålla koll på inför köpet – i den artikeln har vi samlat några värda att ha koll på. 

Det är viktigt att ha koll på lagarna i landet du köper en bostad, oavsett om det handlar om Europa eller Asien. Tryggheten kring köpprocessen är viktigt och det bästa tipset är att anlita en lokal mäklare som förstår och kan de lokala lagarna samt kulturen. Vid behov kan det vara bra att kontakta eller anlita en advokat för juridiskt stöd också. 

Om du köper en bostad i Thailand har du precis som i Sverige undersökningsplikt, alltså det är ditt ansvar att säkerställa bostadens skick innan du skriver på kontraktet. Därefter så skiljer det sig åt i jämförelse med hur det går till i Sverige. I Thailand måste du vara thailändsk medborgare för att få äga mark, men det finns två lösningar för att komma runt “problemet”.

Lösning 1:

Du kan leasa marken under en förutbestämd tidsperiod, oftast 30 år, men det går att få längre tid. Detta är en populär lösning som många svenskar använder sig av.

Lösning 2: 

Det går också att köpa marken genom att Thailand-registrerat bolag. Svenska medborgare kan starta aktiebolag i landet, men får bara äga 49 procent av aktierna. Därför är det vanligt att resterande procent ägs av en lokal advokat och dennes anställda. Men glöm inte att processen för att starta ett företag i Thailand är omfattande och du måste ha ha en thailändsk revisor kopplad till bolaget.

Kontakta en svensktalande mäklare i Thailand för att få hjälp med denna process och för att ditt bostadsköp ska bli tryggt och smidigt.

Fler artiklar om Thailand

Mäklarkontor i Thailand

Koh Lanta

Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset Koh Lanta

Välkommen till din svenska mäklare i Thailand. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt uthyrning, inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Thailandsboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm.