Köpa eller sälja först – så ska du tänka

När du står inför beslutet att sälja din bostad kan frågetecknen lätt hopa sig. Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus Bäckström svarar på några av de vanligaste frågorna.

Foto: Bolaget

1. När på året är bäst att sälja huset?

– Det beror på vilket typ av hus det gäller, vart det ligger och hur marknaden ser ut just där och då. Många vill visa upp färggranna villaträdgårdar eller sjö- och havsnära fastigheter på vår och försommar. Vid den tidpunkten kan det finnas konkurrens av flera liknande objekt varför annan tidpunkt med färre objekt till salu kan vara bättre, säger Magnus.

2. Ska jag sälja eller köpa först?

– Här tycker jag man ska beakta sin ekonomiska och familjära situation. Att sälja först ger fördelen att veta vilka pengar som blir över till kommande bostad, samtidigt som ovissheten att hitta ny bostad innan tillträdesdagen och dess slutpris finns. En familj med många barn kanske inte har möjlighet att bo i kappsäck och tillfälligt boende långt från skola och förskola.

Han fortsätter:

– Att köpa först löser problemet med vart man ska flytta, dock med ovissheten om pris och försäljning av den gamla bostaden. Försök att köpa och sälja i samma marknad. Då är risken mindre för oväntade prisdifferenser. Det bästa rådet är att förbereda sin egna försäljning innan du tittar på ny bostad.

3. Hur mycket bör jag fixa till huset inför försäljning?

– Att fixa den där listen som saknas och dörrhandtaget som varit löst i några år bör absolut göras. Likaså att visa upp ett välstädat hem ger ett bättre intryck. När det gäller eventuella renoveringar bör du diskutera detta med mäklaren om de lönar sig eller inte.

4. Vad tjänar jag på att anlita en mäklare?

– Genom försäljningsprocessen finns en registrerad mäklare som är proffs på just bostadsbyten och allt vad det innefattar. Du ska förvänta dig att affären går rätt och riktigt till och att mäklaren är opartisk mellan köpare och säljare. Mäklarens marknadsföring når många marknadsplatser och potentiella spekulanter som privatpersoner ej når, vilket kan ge fördelar i affären.

5. Vad behöver jag göra själv?

– Städa och packa, om du inte anlitar företag som utför detta. I övrigt hjälper mäklaren till med det mesta i förmedlingsprocessen.

6. Hur lång tid tar det – från kontakt med mäklare till sålt hus?

– Sverige är ett avlångt land med stora och små hus i stora och små orter. Det finns hus som har sålts inom loppet av några dygn sedan mäklaren kontaktats, samtidigt som andra hus behöver marknadsföras flera år innan någon slår till.

7. Om buden jag fått är för låga – kan jag dra mig ur försäljningen?

– Både köpare och säljare kan dra sig ur innan bindande köpekontrakt har kommit till stånd. ”Inget är klart förrän det är skrivet”, brukar mäklare uttrycka det.