Tuffare krav får bostadsköpare att avvakta

Varannan bostadsspekulant har påverkats av bankernas tuffare krav och det nya amorteringskravet. Det visar en ny undersökning som Hemnet har genomfört med totalt 10 792 deltagare. Störst påverkan har kraven haft på bostadsköpare i storstadsområdena.

Nästan varannan bostadsspekulant (47 procent) har påverkats av bankernas tuffare krav och det nya amorteringskravet. I Stockholm och Göteborg ligger nivåerna på 64 respektive 65 procent. I Malmö svarar 50 procent att de påverkats.

Nya spelregler

Av de som påverkats svarar 53 procent att de avvaktar att köpa bostad. I Malmö svarar hela 63 procent att de avvaktar med bostadssök. För Stockholm och Göteborg ligger nivåerna på 64 respektive 65 procent.

– Undersökningen visar tydligt att de nya spelreglerna för bostadsmarknaden har haft stor påverkan på bostadsköparna. Frågan är hur länge det kommer att ta innan marknaden normaliseras och färre väljer att avvakta, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Kort om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan den 11 och den 22 november och enkäten visades för var tredje besökare som aktivt sökt bostäder.