Banker får ge bolånetagare undantag från amortering

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar, framgår av ett pressmeddelande.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekterna av nya coronaviruset på svenska bolåntagare. Det skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande i samband med att myndighetens bolånerapport presenteras. Bankerna själva kommer att avgöra vem som ska få undantag eller inte.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, kommenterar FI:s generaldirektör Erik Thedéen. 

Förslaget ska skickas på remiss och tanken är att de nya reglerna ska börja gälla den 14 april 2020, fram till och med juni 2021. Därefter kommer FI utvärdera läget i svensk ekonomi för att bedöma om undantaget ska förlängas eller inte.

Bolånerapporten visar att låntagarna överlag har bra marginaler för att klara ett sämre ekonomiskt läge. Samtidigt finn det de som har det mer ansträngt. Myndighetens beräkningar visar att 39 procent av de ensamstående hushållen som saknar en inkomstförsäkring får underskott i sin månadskalkyl.

– Att amortera är en bra sparform som ju minskar belåningen. Men i tider av ekonomisk osäkerhet kan det samtidigt vara bra att passa på att bygga upp en extra ekonomisk buffert som lättandet av amorteringskravet ger möjlighet till, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.