Städmissarna vi gör i hemmet – så undviker du dem

När tiden är knapp är det lätt att göra saker halvhjärtat, speciellt när det kommer till städningen hemma. Flera städmissar går enkelt att undvika genom några små förändringar. Här listar vi dessa. 

Anna Högberg, städexpert på Hemfrid.

1. Använd rätt verktyg och produkter

Att städa kan ibland kännas som ett nödvändigt ont. Speciellt när man har ont om tid. Enligt Anna Högberg, städexpert på Hemfrid, är en vanlig miss att använda fel verktyg och överdosera rengöringsprodukter.

Vill du veta mer om Hemfrid – läs mer här.

– I värsta fall kan det förstöra ytskiktet på både möbler och golv. Det behöver inte lukta starkt för att det ska bli rent. När man överdoserar ett rengöringsmedel kan det istället bildas en matt, klibbig hinna på ytorna som drar åt sig smuts, säger Anna.

Det är inte bara viktigt att använda rätt mängd rengöringsmedel, utan även rätt produkter anpassat efter det ytmaterialet du rengör för bäst effekt. Tänk också på att använda miljöanpassade produkter. Annars kommer du även långt på diskmedel och såpa blandat med vatten, tipsar hon.

Tänk på att använda miljöanpassade städprodukter i ditt hem.

– På Hemfrid har vi tagit fram en egen serie städprodukter, märkta med Bra Miljöval som alltid ingår i städabonnemanget, för att våra kunder ska få bästa rengöringsresultat samtidigt som de är skonsamma, säger Anna.

För att undvika spridning av smuts och bakterier när du städar rekommenderar Anna att alltid använd olika trasor för varje rum, speciellt vad gäller badrum och kök. Investera i bra microfibertrasor som du efter användning smidigt tvättar i tvättmaskinen för en så hygienisk städning som möjligt.

2. Städa lite, men ofta

I ett hem med både barn och husdjur kan det vara bra att investera i en bra dammsugare med flera olika munstycken. En torrmopp är också bra att ha, den drar till sig damm och annan smuts vilket underlättar städningen.

– Ibland är det smidigare att använda torrmopp istället för att dra fram dammsugaren. Då brukar jag samla all smuts i en liten hög för att sedan sopa upp. Det är bättre att städa lite oftare än att storstäda sällan. På så sätt hinner det aldrig bli riktigt smutsigt, säger hon.

Klicka här om du vill veta mer om Hemfrids olika tjänster.

En rejäl storstädning behöver man dock göra minst två gånger per år, rekommenderar hon. Då ska man städa från tak till golv – allt från att torrdamma väggar, torka lister, rengöra golvbrunn – till att avkalka badrum och putsa fönster.

3. Upptagen? Ta hjälp av ett proffs!

Hur mycket man än försöker kan det ändå vara svårt att hinna och orka med städningen. Då är det dags att skaffa städhjälp, menar Anna Högberg.

Med Hemfrids app kan du enkelt administrera dina städtillfällen själv.

– Vissa perioder i livet är mer stressfyllda än andra. Då kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs som hjälper till med det man behöver, säger hon.

En trygg städtjänst

När man tecknar ett abonnemang hos Hemfrid får man kontinuerlig städning, varje eller varannan vecka, till en fast månadskostnad, utan bindningstid. Skulle man behöva hjälp med något annat i hemmet vid en veckostädning, exempelvis tvätta och stryka kläder, en ugnsrengöring eller byta lakan hjälper Hemfrid också till med detta.

I ditt städabonnemang ingår dessutom alla Hemfrids Rut-tjänster som Hemfrid erbjuder på din ort. Förutom Veckostädning, välj mellan allt från Trädgårdshjälp och Flytthjälp till Storstädning och Fönsterputs.

Klicka här om du vill veta mer om Hemfrids veckostädning

För att du ska känna dig trygg och få högsta kvalitet har all personal på Hemfrid genomgått en omfattande utbildning i allt från användning av städprodukter till möbelvård och tydliga hygienrutiner för bästa resultat.