Svaren på de mest googlade frågorna om bostadsköp

Finns det något mer kittlande än att köpa en bostad? Det är både fantastiskt och lite läskigt på samma gång. Det kanske största beslutet i livet ska fattas samtidigt som frågetecknen snurrar i huvudet. Då är det härligt att ha en fastighetsmäklare tillhands. Men för att göra livet åtminstone lite lättare för dig som inte har en mäklare till hands just nu har vi tagit fram svaren på några av de mest googlade frågorna om bostadsköp.

Vad är kontantinsats?

Kontantinsatsen är den del av bostadens värde som måste finansieras på ett annat sätt än via ett bostadslån. I dagsläget ska kontantinsatsen uppgå till minst 15 procent av bostadens pris. Bankerna i Sverige får enligt lag inte bevilja bostadslån för hela köpeskillingen.

När betalas handpenning?

Handpenningen är en förskottsbetalning som ligger som säkerhet för affären. Handpenningen betalas i anslutning till kontraktsskrivningen och är vanligen 10% av det slutgiltiga priset på bostaden, alltså köpeskillingen.

Bostadsköp steg för steg

Processen för att köpa en bostad kan förstås se olika ut. Men när en potentiell köpare hittat drömboendet finns det i huvudsak några viktiga steg att tänka på.

  • Att undersöka bostaden

Köparen har undersökningsplikt, det innebär att köparen ansvarar för att undersöka bostaden noga innan köpet. Undersökningsplikten är fastslagen i lag och innebär att köparen bär risken för eventuella fel som går att upptäcka eller andra omständigheter som köparen borde räknat med vid själva köpet. Läs mer om vad som gäller vid undersökningsplikt här.

  • Lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte tidigt i processen. Det ger en bild av din övre gräns vid budgivning och du kan agera snabbt när det väl är dags. Men kom ihåg att, trots namnet, är lånelöftet inte ett vanligt löfte. Det är en preliminär och tidsbunden avsiktsförklaring som banken alltid kan ompröva. Lån beviljas först efter att banken gjort en bedömning av det aktuella objektet och låntagarens återbetalningsförmåga.

  • Research

Ska du köpa en bostadsrätt är det viktigt att granska föreningens årsredovisning för att få en överblick över ekonomin. En annan viktig sak är att se sig omkring och lära känna området. Glöm inte att titta på energideklarationen som visar hur mycket energi bostaden förbrukar. Lästips – Lilla årsredovisningsskolan.

  • Budgivning

Finns det flera intresserade köpare blir det ofta budgivning. Ett bud förmedlas vanligen över telefon, via mejl eller sms. Mäklaren är skyldig att framföra alla bud till säljaren.

  • Kontraktsskrivning

I slutändan är det säljaren som väljer vem objektet ska säljas till, det är oftast men inte alltid, personen med det högsta budet. Köpet är inte klart förrän kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet av alla parter. Själva kontraktsskrivningen sker oftast på fastighetsmäklarens kontor.

  • Köpa bostad i Spanien

Ett bostadsköp i Spanien skiljer sig en del från hur ett bostadsköp går till i Sverige. I Spanien är det relativt ovanligt med budgivning, här är acceptpriser mycket vanligare. En bostadsaffär kostar en slant för både säljare och köpare då båda parter ofta anlitar varsitt ombud för att sköta det en fastighetsmäklare hanterar i Sverige.  Köparen bör även räkna med att det utöver själva köpeskillingen tillkommer kostnader på omkring 10–13% av köpeskillingen. Dessa kostnader består blanda annat av skatter, notariekostnader, registreringsavgifter och anslutningsavgifter för gas, el, vatten etc. Innan du blir för bekväm i solstolen, glöm inte att skaffa ett NIE-nummer. Det är ett skatteidentifikationsnummer som krävs för att få äga en bostad i Spanien.

  • Kalkyl för bostadsköp

En vanlig kalkyl inför bostadsköp är den så kallade kvar-att-leva-på-kalkylen (KALP), som banker och kreditinstitut använder för att bedöma en låntagares återbetalningsförmåga. Här ingår kostnader för lånet samt amorteringar, kostnader för bostaden och skäliga hushållskostnader. Långivare erbjuder ofta varianter av digitala räkneverktyg som gör det lättare att räkna ut dina boendekostnader och hur mycket du får låna. Hoppas du som läst ända hit fått några frågetecken uträtade och känner dig lite klokare inför bostadsaffären. Annars kan du ju alltid ta frågorna med din fastighetsmäklare. Stort lycka till!