Slopad uppskovsränta – så fungerar det

Den 1:e januari i år slopades uppskovsräntan. Det innebär att du kan skjuta på inbetalningen av reavinstskatten vid en bostadsförsäljning utan att behöva betala en uppskovsränta till staten.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Den som säljer en bostad och går med vinst ska betala en vinstskatt på 22 procent. Exempelvis är vinskatten 220 000 kronor om du gör en vinst på 1 miljon kronor.

Lägre ränteutgift

Den som velat har kunnat skjuta fram betalningen av skatten men då behövt betala en uppskovsränta på 0,5 procent på den del av vinstskatten som skjutits upp. Den räntan har nu slopats för vinster upp till tre miljoner kronor och kan enklast beskrivas som ett räntefritt lån från staten. Genom att skjuta upp betalning av skatten kan man man använda pengarna till nästa bostadsköp vilket innebär att man behöver låna mindre pengar och får en lägre ränteutgift.

Klokt att konsultera en deklarationsexpert

Beslutet är retroaktivt och gäller alla försäljningar av bostäder som skett från och med 2014 och framåt. Teoretiskt kan man alltså få tillbaka inbetald skatt men då uppstår en latent skatteskuld. I många fall kan det handla om hundratusentals kronor. Om man nyttjar denna möjlighet får man dock betala in den uppskovsränta som skulle ha uppstått under de tidigare åren fram till och med 2020. Det kan vara klokt att konsultera en deklarationsexpert för att förstå alla detaljer.

Tanken med slopandet av uppskovsräntan är att öka rörligheten på bostadsmarknaden eftersom det anses minska hindren att flytta för de som byggt upp en stor latent skatteskuld. Ofta handlar det om människor som bott i sin bostad i årtionden och där en flytt skulle innebära en större månadsutgift.

Men glöm inte att vinstskatten förr eller senare ska betalas, oavsett om inbetalningen av skatten skjuts fram eller inte.

Läs mer om beslutet hos Skatteverket.