5 000 miljarder i skulder för svenska hushåll

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att svenska folket har nästan 5 000 miljarder kronor i skulder. Under andra kvartalet ökade skulderna med 94 miljarder, den största ökningen under ett enskilt kvartal sedan SCB:s mätningar inleddes.

Gör som över 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

Att bostadsmarknaden varit het senaste 1,5 åren är inget nytt för den som sålt eller köpt bostad. Det syns även i hur svenska hushåll lånar. SCB:s nya siffror visar att svenska hushåll har drygt 5 000 miljarder i skulder, vilket motsvarar ungefär lika mycket som hela Sveriges bruttonationalprodukt.

Bostadslånen utgår 82 procent av hushållens belåning och har vuxit sedan september förra året, skriver SCB och har nu en årlig tillväxttakt på 6,4 procnet. Hushållens nettolåneökning, alltså nytagna lån minus amorteringar, motsvarar 94 miljarder.

Samtidigt ser SCB att bolåneräntorna är på historiskt låga nivåer.

– De här är de lägsta nivåerna sedan SCB började samla in räntestatistik 2005, säger Nathalie Persson-Linde, statistiker, i en kommentar.