En av tre kan tvingas stanna i en relation på grund av höga bostadspriser

En av tre personer som bor i en samborelation kan inte köpa egen bostad om relationen tar slut, det visar en ny undersökning från Bluestep som är gjord via Kantar Sifo.

Gör som 110 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

I undersökningen framgår det att 37 procent av de tillfrågade kvinnorna inte skulle ha råd med en ny bostad ifall en relation avslutas. Motsvarande siffra för män är 22 procent. Framförallt är det bostadspris och krav på kontantinsats som försvårar möjligheten att köpa en ny bostad.

– Att kunna lämna en relation oavsett skäl är något alla ska ha möjlighet att göra. Att så många, framför allt kvinnor, inte har möjlighet att köpa en egen bostad vid en separation är oroande. Fler måste planera sin ekonomi bättre, men med det måste det även finnas en större flexibilitet vid bolån, säger Alen Saric, chef för bolånecenter på Bluestep, i en kommentar.

Han pekar också på att då kötider till hyresrätter är långa och priserna är höga på bostadsrätter kan det snabbt leda till att man befinner sig utan ett bostad.

– Bostadsmarknaden är tuff i dag och blir tuffare för varje dag, särskilt i våra storstäder. Vid en separation, särskilt om det finns barn inkluderade i familjebilden, är ett boende av tillräcklig standard ett måste, säger Alen Saric.