Så ska du tänka när du köper bostad just nu

Planerar du att köpa bostad? Med dyrare bolån, stigande inflation och energikris är det lätt att våndas. Lyckligtvis finns det knep att ta till för att göra en bra bostadsaffär.

Ett smart tips är att köpa och sälja bostad på samma marknad. Bild: Nordax Bank.

Se över din boendeekonomi 

Innan du ska köpa en ny bostad är det viktigt att se över din ekonomi och vad du är villig att lägga på boendekostnader. Gör en budget som tar hänsyn till eventuella räntehöjningar eller om amorteringskraven blir tuffare. Oavsett vad som händer så är det bra att veta var just din ekonomiska smärtgräns går. 

Behöver du hjälp med bolån – läs hur Nordax Bank kan hjälpa dig.

Köp och sälj på samma marknad 

Ett bra tips är att försöka att sälja och köpa under samma tidsperiod och därmed även samma marknad. På så sätt minimerar du riskerna att köpa och sälja till ett för högt, respektive för lågt pris. Ett ytterligare sätt att optimera affären är att ha koll på slutpriserna i det område där du köper eller säljer. 

Satsa på ett långsiktigt boende 

Ju längre tid du bor i en bostad, desto lägre är risken för en kraftig värdeminskning. Om vi tittar i backspegeln vet vi att bostadspriserna historiskt gått upp på sikt, oavsett tillfälliga prisnedgångar. Därför kan det vara smart att satsa på en bostad som du planerar att bo i under en längre tid, snarare än att tajma bostadsmarknaden perfekt. 

Sa din bank nej till bolån? Så kan Nordax Bank lösa det.

Granska brf:ens ekonomi 

När du hittat en bostad du gillar är det viktigt att sätta dig in i bostadsrättsföreningens ekonomi. Framförallt är det tre frågor du vill ha svar på:

1. Hur stora lån har brf:en? 

I årsredovisningen står det vad bostadsrättsföreningen har för totalskuld. För att jämföra med andra föreningar kan du titta på lån per kvadratmeter. För att räkna ut detta delar du totalskulden med totalt antal kvadratmeter i föreningen. På liknande vis kan du också jämföra avgift per kvadratmeter mellan olika föreningar. 

2. Finns risk för ökade utgifter?

Finns det planer på kommande renoveringar? Ofta innebär det ökade kostnader för föreningen, vilket kan innebära höjd avgift för dig. Något annat som är viktigt att ha i åtanke är om föreningen bundit sina lån och när bindningstiderna löper ut. 

3. Finns det dolda tillgångar?

Finns det lokaler som hyrs ut och som gynnar föreningens kassa? En frisörsalong, butik eller en lägenhet är några vanliga exempel.

Sammanfattningsvis gäller det alltså att ha koll på både din egen och bostadsrättsföreningens ekonomi. Dina chanser att göra en bra affär ökar också om du köper och säljer nära i tid och satsar på ett boende du länge kan trivas i. 

Bolån utan fast anställning? Klicka här om du vill ha hjälp av Nordax Bank.