Allt fler söker nyproducerade bostäder

Nu vill många ha nytt och fräscht. Fotograf: Richard Hammarskiöld

Tänk dig att du flyttar in i en lägenhet där ingen tidigare bott. Allt är nytt, fräscht och du slipper tänka på renoveringar under ganska lång tid framöver. Låter det lockande? Då är du inte ensam. Intresset för nyproducerade bostäder har ökat med 21 procent jämfört med föregående år.

– Det är tydligt att intresset för nyproduktion är större på bostadsmarknaden. Det är verkligen säljarens marknad på många håll just nu med snabba försäljningar och hetsiga budgivningar. En förklaring till att fler upptäcker nyproduktion kan vara att nyproduktion har fasta priser och en mer förutsägbar försäljningsprocess som tar månader snarare än dagar, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Under augusti månad i år klickade drygt 1,1 miljoner på nyproducerade bostäder på Hemnet, det är 21 procent fler jämfört med samma period året innan.

– Trenden för utbudet av nyproducerade bostäder går mot strömmen. Det har nämligen ökat samtidigt som utbudet för befintliga bostadsrätter och villor är betydligt lägre än förra året, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Under andra halvåret i år har utbudet för befintliga, icke nyproducerade, bostadsrätter varit mellan 20 och 27 procent lägre jämfört med året innan. Trenden för nyproduktion är däremot en annan med ett utbud som är fyra procent högre än föregående år.

 

Text: Hemnet-redaktionen