Nya initiativet Köpklar guidar dig genom bostadsköpet

Varje år gör hundratusentals svenskar sin livs kanske största affär när de köper och säljer sin bostad. Men att genomföra en bostadsaffär kan kännas allt annat än enkelt och kunskapen kring rättigheter och skyldigheter är ofta låg. Därför har Mäklarsamfundet, Fastighetsmäklarförbundet och Hemnet lanserat branschinitiativet Köpklar.

köpklar.hemnet.se får köpare en hjälpande hand genom hela sin bostadsaffär – från första funderingen till inflyttningsdagen. På sidan hittar man svar på de vanligaste frågorna, en ordlista med svåra begrepp och checklistor att använda vid visning, bankmöte eller kontraktsskrivning. Dessutom finns ett interaktivt test där du som köpare kan stämma av vad du har och inte har koll på inför en eventuell bostadsaffär. När alla frågor i testet har blivit korrekt besvarade är du Köpklar.

Det här hjälper Köpklar till med:

  • Vad du ska kolla efter på visningen
  • Det behöver du veta om föreningens ekonomi
  • Hur genomförs en budgivning
  • Vad gäller när man skriver kontrakt
  • Eventuella frågor vid tillträdet

– Hemnet arbetar för en mer välfungerande bostadsmarknad där data och kunskap leder till bättre beslut för köpare och säljare. Det är tydligt att det finns problem på dagens bostadsmarknad där många köpare upplever att de är dåligt förberedda. Vi tror att Köpklar kommer att få fler att känna sig trygga inför en framtida bostadsaffär, säger Erik Segerborg, strategi- och marknadschef på Hemnet.

Köpklar avser idag endast frågor kring köp av bostadsrätt, men kommer inom en snar framtid utvecklas med kunskap om både villor och nyproduktion där en del frågor skiljer sig.

Lycka till med din bostadsaffär!

Spana in Köpklar här