Stor utflyttning från Stockholm under 2020
Enligt nya siffror från SCB, som Stockholms Handelskammare analyserat, har rekordmånga flyttat från Stockholm under 2020. I nettoflyttar förlorade ...
Den första mars i år införs ett nytt amorteringskrav. Det nya kravet innebär att alla som tar ett nytt bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare 1 procent per år.
Hushållens skulder stiger och flera bedömare menar att det innebär en ökad sårbarhet för svensk ekonomi. Därför har Finansinspektionen beslutat att skärpa det redan existerande amorteringskravet för nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster.
Gamla lån innefattas inte i det nya amorteringskravet. Men för de som ska finanserna en ny bostad, eller öka sin belåning för exempelvis en renovering, är det viktigt att räkna på vad det nya kravet kan innebära.
Sannolikt påverkar det nya amorteringskravet bostadsmarknaden på flera sätt. På kort sikt har det framförallt bidragit till att fler vill sälja sin bostad under våren vilket kan ha bidragit till ett ökat utbud på marknaden. Utbudet av bostadsrätter under vecka 6 i år är på en rekordnivå och hela 84 procent högre än motsvarande vecka förra året.
Amorteringskravet innebär också att de som har en lägre lön får en högre kostnad. Detta leder i sin tur till att färre kommer att ha möjlighet att köpa en bostad. Det nya kravet kommer sannolikt främst påverka yngre förstagångsköpare och singelhushåll. Under de senaste två åren har bankerna successivt ökat sina krav på bolånetagare i takt med att regleringarna har ökat. Nedan illustreras hur amorteringskravet påverkar en förstagångsköpare.
Emma 23 år
Totalutgift med det nya amorteringskravet: 9791 kr
Totalutgift med det gamla amorteringkravet: 8233 kr
Totalutgift innan amorteringkrav: 5116 kr