”Bra läge att byta upp sig till drömboendet”

Den svenska bostadsmarknaden har börjat att stabilisera sig efter en lång nedåtgående trend. Det öppnar upp för nya möjligheter att hitta sitt drömboende, till ett bra pris.

– Som köpare har man marginalerna på sin sida just nu, säger Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Inför hösten har flera faktorer pekats ut som avgörande för bostadsmarknaden, bland annat utvecklingen för nyproduktion, osäkerhet kring amorteringskrav samt förväntningarna på utbudet av bostadsrätter. För Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedlings kontor på Kungsholmen i Stockholm, har hösten arbetsmässigt redan börjat. Och hon ser en marknad som stabiliserat sig.

– Det har skett en förändring på marknaden. Innan sommaren pratade alla spekulanter om marknaden och ställde frågor. Nu ligger fokus på bostaden igen, jag tror att både köpare och säljare kan agera mer tryggt när marknaden stabiliserat sig, säger hon.

Foto: Bernard Hermant

Marknaden har backat i hela landet

På riksnivå har bostadsrättspriserna gått ner – 6,1 procent de senaste tolv månaderna. I Stor-Stockholm är prisutvecklingen – 8 procent under samma period. På villamarknaden är tappet inte lika stort som med bostadsrätter, – 0,7 procent det senaste året på riksnivå. Prisutvecklingen för villor går långsammare än för bostadsrätter. Därför har inte villamarknaden påverkats i samma utsträckning.

Vill du vet vad din bostad är värd? Boka en aktuell värdering?

Under sommaren har marknaden stabiliserat sig, om än på en lägre nivå än tidigare. Det skapar möjligheter för den som är på jakt efter sitt drömboende.

– Nu är det verkligen läge att göra en bra affär. I och med att marknaden har backat innebär det att bostaden man köper också har backat. Ett par procent på en större bostad blir mer pengar i plånboken. Om jag som köpare byter upp mig till en dyrare bostad har jag marginalerna på min sida, helt enkelt, säger Angelica Hermansson.

Sälja och köpa på samma marknad

Nedgången på marknaden har varit störst i storstadsområdena. En stor del av den svenska marknaden är centrerad till dessa områden, men det är också där människor är högst belånade.

– Tanken kring att byta upp sig på den rådande marknaden går att applicera var som helst i landet, även om det såklart skiljer sig i vilka marginaler man kan uppnå. Du säljer och köper på samma marknad, säger Angelica Hermansson.

Läs också: Så gör mäklarna sin värdering – och vad du kan göra för att påverka! 

Foto: Bernard Hermant

Advertisement