Svenskar trivs hemma: ”Folk verkar väldigt nöjda”

I en nyligen genomförd undersökning på Hemnet visar det sig att svenskar generellt sett är väldigt nöjda med var de bor. Högst betyg får skånska Höganäs, samtidigt som övriga delar av landet har ett högt snittbetyg. 

Hemnet ställde frågan ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera en vän eller kollega att flytta till området där du bor i dag?” till drygt 14 000 deltagare. De fick sedan gradera sitt svar på en skala mellan 0 och 10.

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

I genomsnitt svarade deltagarna 8,3 av 10. Högsta fick Höganäs med 9,3, följt av Piteå och Hammarö. Ett resultat som förvånade Hemnets presstalesperson, Staffan Tell.

– Vi reagerade på att det blev ett så högt snittbetyg, folk verkar vara väldigt nöjda med var man bor. Det är särskilt intressant nu inför valet där retoriken ofta är att Sverige går sönder eller att vi har stora problem. Och med all respekt så finns det ju utmaningar men den här undersökningen målar delvis upp en annan bild, säger Tell.

De orter som fick högst betyg har vissa saker gemensamt, bland annat närheten till vatten samt en större stad.

– Höganäs ligger relativt nära Helsingborg. Piteå är ju en stad, Hammarö ligger nära Karlstad, Lomma ligger nära Malmö, Täby och Danderyd ligger nära Stockholm och så vidare, säger Staffan Tell.

Listan:

RankingKommunBetyg
1Höganäs9,292
2Piteå9,288
3Hammarö9,250
4Lomma9,179
5Täby9,152
6Danderyd9,082
7Mölndal9,053
8Karlstad9,049
9Kungälv9,049
10Umeå9,045

 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes under 24 november till den 30 augusti och hade totalt 14 061 deltagare. Frågan som ställdes var ”hur troligt är det att du skulle rekommendera en vän eller kollega att flytta till området där du bor idag?”. Deltagarna fick gradera på en skala av 0 till 10 och ange sitt postnummer. Endast svar med korrekt angivet postnummer ligger till grund för rankingen av de populäraste bostadsområden. Endast kommuner med 30 eller fler svar har tagits med i rankingen.